3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Başlık parası eğitimle çözülecek

Şanılurfa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, başlık parasının ortadan kalkması için önce ailelerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, her şeyin başında eğitiminin geldiğini belirterek, "İnsanları eğittiğimiz zaman, başlık parasının ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Üniversite veya lise bitirmiş bir genç kızımız evlendiğinde başlık parası alındığı görülmüş mü? Bu ancak okuma-yazma ve Türkçe bilmeyen kızlarımıza yapılan bir uygulamadır. Eğitim seviyesi ve kalitesi artınca bu problemler kendiliğinden ortadan kalkacak. Buna bağlı olarak anne ve çocuk ölümleri, nüfus artışı da azalacak" dedi.

Halk eğitim merkezlerinde açılan kurslarla halkın eğitimine katkıda bulunduklarını kaydeden Küçük, "Bizim sadece okul çağındaki çocukları eğitmek gibi bir görevimiz yok. Bizim halkı eğitmek gibi bir görevimiz de var. Bunu da halk eğitim merkezleri ile yapıyoruz. Kurslara devam eden kişi sayısı bakımından İstanbul ile İzmir’den sonra üçüncüyüz, ama nüfusa oranladığımız zaman birinci il Şanlıurfa. Başlık parasının kaldırılması için önce insanların eğitilmesi gerekiyor. Çalışmalarımızın meyvelerini önümüzdeki yıllarda almaya başlayacağız. Şimdi eğitim alan kız çocukları, ileride başlık parasına karşı çıkacaklar" diye konuştu.

Öte yandan, Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde bundan 2 yıl önce ağaların toplanarak, 10 milyar lira olan başlık parasını 20 milyar liraya yükseltmesinden sonra evlenme çağındaki gençler dünya evine girebilmek için çareyi berdel yöntemine başvurmakta buluyor.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 11:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?