5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bebek ölümleri basın açıklaması

Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez konsey üyesi Dr. Zeki Gül bir basın açıklaması yaptı.
SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerinin hastane enfeksiyonu olduğunu söyledi.

SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'ndeki Yenidoğan Bakım Ünitesinin hastane enfeksiyonuna bağlı kapatılarak hasta kabulünün durması, mevcut hastaların başka ünitelere sevk edilmesinin gündeme önemli bir sorun olarak düştüğünü hatırlattı.
Valiliğin yapmış olduğu bir toplantıda, basın mensuplarının, "hastane enfeksiyonu olup olmadığı, eğer varsa buna bağlı bebek ölümlerinin gerçekleşip gerçekleşmediği" yolunda bir soru sorduğunu belirten Yorgun, şöyle konuştu: "Bunun üzerine vali, iki tane bebek ölümünün varlığını kabul etmiş nedenini ise 'organ yetmezliği' olarak açıklamıştı."
Yorgun, bundan sonra Şanlıurfa SES Şubesinin bir basın açıklaması yaparak "yaşananların bir daha tekrarlanmaması adına ondan fazla bebeğin yaşamını yitirdiği hastanede bilimsel bir inceleme yapılarak sorunların tespit edilip çözülmesini" talep ettiğini hatırlattı.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hak ve çıkarlarının yanı sıra toplumun nitelikli, ulaşılabilir, ihtiyaçları temelinde eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti alması hakkını savunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, bilindiği üzere geçen yıllarda da Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki toplu bebek ölümleri konusunda gösterdiği tutumla toplumsal duyarlılığını yerine getirmişti. Aynı konuda TTB tarafından da bir bilimsel değerlendirme raporu kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Şimdi hastane enfeksiyonu ile gündeme gelen Şanlıurfa'da sağlık koşullarıyla ilgili şu bilgiler verildi: Nüfusu 1 milyon 650 bin Türkiye'de doğum oranı açısından birinci sırada, üç tane ilçesi 100 binin üzerinde nüfusa sahip. Çocuk hastalıkları uzmanlarına göre, nüfusa cevap verecek sayıda olmayan, kent merkeziyle aralarında uzaklığı 145 kilometreyi aşan ilçeleri bulunan bir ilde büyük bir hasta yoğunluğu olduğu kuşkusuz. Bunlar Sağlık Bakanlığı'nca da bilinmektedir. Hastanede aylık bin 500'e yakın doğumun gerçekleştiği Yenidoğan Bakım Ünitesi konusunda çoğu yerde olduğu gibi Urfa'da da yeterli yatırım yapılmadığının kanıtı yüzde 140 doluluk oranı ile hizmet verilmesi, yani yatak başına iki hasta ya da bir küvöze iki bebek konulmasıdır.Bu koşullar adeta hastane enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır.

CEVAP BEKLENEN SORULAR
Yorgun, bu arada şu soruları yöneltti: "Bizlere basının yönelttiği soruların ışığında kamuoyunun şu sorulara cevap beklediği görülmelidir: 2009 yılı Ocak ayından Temmuz ayına kadar kaç bebek ölmüştür? 2008 yılı Mayıs-Haziran ve Temmuz ayı bebek ölümlerinin sayısını ve nedenlerini açıklayın. Kaç yatak kapasitesi ve kaç küvöz vardır? Kaç bebek yatmıştır, ortalama yatış süresi ne kadardır? Hastane enfeksiyonu fark edilinceye kadar kaç bebek ölmüştür? Kaç tane bebek bu enfeksiyona bağlı başka hastanelere sevk edilmiştir. Şu an hastane enfeksiyonuna bağlı kaç tane bebek tedavi görmekte, taburcu edilen bebeklerin akıbeti ne olmuştur? Yaşananların her hastanede ve yeni doğan ünitesinde karşılaşılabilecek türden ölümler olduğunu ya da organ yetmezliğine bağlı ölümler olduğunu kanıtlayan otopsi yapılmış mıdır? Kamuoyuna sunulacak otopsi raporları var mıdır? 'Tanımlanmamış solunum distresi 'tanılı ölüm' var mıdır?"

BEBEK ÖLÜMLERİ KAYGI VERİCİ
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Dr. Zeki Gül ise, geçen yıllarda başka hastanelerde de bebek ölümlerinin gerçekleştiğini belirterek şöyle konuştu: "Haziran 2005 de Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Birimi'nde, Temmuz ayında Manisa Doğum ve Çocuk Bakımevi ve Ağustos ayında Kayseri Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Yoğun Bakım Birimi'nde yatan prematüre ve yeni doğanlarda görülen ve hastane enfeksiyonları sonucu oluştuğu belirtilen bebek ölümleri ülkemizde ve tıp camiasında derin üzüntü ve kaygıya yol açmıştı."

O dönemde de Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarının kamuoyunca yeterli bulunmadığını anlatan Gül, şunları söyledi: "bu tür açıklamaların da sonucu olarak kimi çevrelerden kamuoyunu endişeye sevk eden bazen de yanlış yönlendiren açıklamalar yapılmıştı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), olayları aydınlatmak ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bilim insanlarından oluşan bir komisyon kurmuştu. Komisyon konu ile ilgili uzmanlık dernekleri yöneticileri, tıp fakülteleri ve hemşirelik lisans eğitimi öğretim
üyeleri, eğitim hastaneleri uzmanları, Türk Hemşireler Derneği ve diğer ilgili dal hemşirelik dernekleri temsilcilerinden oluşmaktaydı."
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 17:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet yılmaz IP: 85.110.168.xxx Tarih : 21.07.2009 08:47:34

böyle bir haber için kenthabere tsk ler .ben o hastanede doğum yapacak zavallı hastalara yapılan o tür hareketleri unutamıyorum,yapılanlar bir hayvana bile yapılamazdı bütün herkes bu olaylara seyirci kalıyordu doktorlar gönülsüz doğuma giriyorlardı hani parasız ya ondan.özellerde yapamayacakları iyilik yoktu bu tür bir hastanenin bunları yaşaması yani bebek ölümlerinin olması gayet normaldir bu dediklerimi yapan bir hastanenin birde bir bakımını siz düşünün...