5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bebek ölümleri iddialarına açıklık

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde enfeksiyon sebebiyle bebek ölümleri yaşandığı iddialarıyla ilgili olarak, "Burada iki şey karıştırılıyor; işin doğrusu enfeksiyon ile hastane enfeksiyonu farklı bir şeydir. 8 çocuğumuzu kaybetmişiz ama bunlardan hiçbirisi enfeksiyonla ilgili bir ölüm tanısı değil" dedi.

Vali Okutan, Valilik konutunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Mehmet Demir, Dr. Feyzullah Necati Arslan ve Dr. Gökhan Büyükkale'den bebek ölümleriyle ilgili bilgi aldı. Vali Okutan, görüşmenin ardından konutunda yaptığı açıklamada, "Bu olaylar dün haberlerde çıktığı zaman ben bizzat Sağlık Müdürü ve diğer hekimlerin de dahil olduğu toplantılar yaptım, konuyu inceledim. Şimdi de arkadaşlarımı çağırdım ve burada bilgi aldım. İki şey karıştırılıyor; enfeksiyonla hastane enfeksiyonu farklı şeylerdir.

Enfeksiyondan insanlar gayet tabi hasta olabilir. Ama hastane enfeksiyonu farklı bir şeydir. Buradaki esas sıkıntı; bizim arkadaşlarımızın duyarlılıklarından kaynaklanan bir konu söz konusudur. Çünkü bir hastane enfeksiyonu olmasın diyerek arkadaşlarımız geçen ay hastane konseyi, yani başhekim ve diğer hekim arkadaşların dahil olduğu konsey, bir karar alıyor ve diyorlar ki; 'ayda bir bütün bölümleri dezenfekte edelim.' Bunun uzmanı insanlar zaten bilirler; ayda bir kuvöz ve benzeri yerler dezenfekte edilir.

'Bununla yetinmeyelim, diğer zeminleri de, duvarlar dahil silelim. İşte daha steril olsun, daha pırıl pırıl olsun amacına yönelik bir karar alıyorlar. Zannediyorum bütün o şeyler buradan çıkıyor. Hastane enfeksiyonu kesinlikle söz konusu değil. Tam tersine buna yol açmasın diye daha duyarlı, daha titiz çalışmanın getirdiği bir şey. Bu ayda son 8 kişi, 8 çocuğumuzu kaybetmişiz, hiçbirisi enfeksiyonla ilgili ölüm konusu değil. Tabii bu teknik bir konu ama hekimlerle birlikte veriler bir ön tanı var. Bunlar tamamen eksik bilgiler, eksik değerlendirmelerden kaynaklanan şeylerdir. Her kafadan bir ses çıkıyor. Yetersiz insanlar konuşuyor, neyin ne olduğunu daha çok fazla bilmeyen. Bunun da doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Mehmet Demir ise, "Ölen 8 vatandaşımızın hiçbirinin ne enfeksiyon ne de hastane enfeksiyonuna bağlı olmadığını söylüyoruz. Bunların hepsinin erken doğum, ağır organ yetmezliği, ağır solunum yetmezliği, erken doğuma bağlı ve çeşitli kalp ve beyin anormalliğine bağlı ölümler olduğunu söylüyoruz. Zaten hastane enfeksiyonu son bir yıldır yok. Diğer enfeksiyonlar zaman zaman olmuştur. Bu 8 ölümün hiçbirisi ve önceki aylardaki ölümlerimizin hiçbirisi hastane enfeksiyonuna bağlı değil" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 17:24:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?