5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bilinçli su kullanımı uyarısı!

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, vatandaşları bilinçli su kullanımı hakkında uyarılarda bulundu.

Suyun insanlar için, canlılar için ne kadar yaşamsal olduğu herkesçe bilindiğini belirten Arslan, Belediye internet sitesinde Ceylanpınar halkına seslenerek, suyun kıymetinin bilinmesi gerektiğini hatırlattı.

"Susuz bir dünya demek, insanlığın sonu demektir" diyen Arslan, "Keza su rezervinin sonsuz olmadığı, giderek tükendiği de bir gerçektir. İnsanlık bu tükenişi aza indirmek için büyük bir çaba sarf etmektedir. Tek damla suyun boşa gitmemesi için çareler üretmekte, insanları bilinçlendirmektedir. Durum böyle iken maalesef, ilçemizde kaçak su tüketimi o kadar artmış durumda ki, artık bu konuda radikal kararlar almaktan başka çaremiz kalmamıştır.

Su tahsilatımız o kadar düşmüş ki, çare olarak, ya su fiyatına zam yapmak gerekecek ki, bu durumda dürüst hemşehrilerimizi cezalandırmış, kaçak su kullananları ise, ödüllendirmiş olacağız. Ya da 5 yıldan beri yaptığımız her türlü uyarılara rağmen kaçak su kullanmakta direnenleri deşifre etmek, cezalandırmak, suyunu kesmek, olmadığı takdirde savcılığa suç duyurusunda bulunmak gibi tedbirlerle hemşehri hukukuna saygılı olmaya mecbur edeceğiz. Kaçak su sadece su gelirlerimizi düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda aşırı su tüketimini ve dolayısı ile dinimize göre haram olan israfa da neden olmaktadır.

Bazı evlerin yeterince su alamamasına, yolların bozulmasına, kanalizasyonun tıkanmasına, insanların öfke duymasına da neden olmaktadır. Hem suç, hem günah işleyenlerin belediye hizmetlerinden faydalanmalarının hiçbir hakkı olamaz. Hizmetlerin aksamasına, toplum ahlakının bozulmasına neden olanların rahatlıkla söz söylemeye hakları olmasa gerekir. Çünkü tüketilen suyun parasını vermemenin; fırından ekmek çalmak, kasaptan et çalmak, manavdan sebze çalmaktan hiçbir farkı yoktur. Su, belediye yönetiminin değil, tüm halkın malıdır. Halk adına tahsil edilen para halkın hizmetinde kullanılmaktadır" dedi.

Halkın temiz, bol ve ucuz su içmesi için 5 yıldır sürekli çaba gösterdiğini kaydeden Arslan, "Yeni kazdığımız iki kuyuyu, çok yakında hizmete açacağız. Beş yıldır suya zam yapmıyoruz. Zaten Türkiye'nin en ucuz su bedelini uygulayan belediyelerden biriyiz. Halen ton başına 0.4 TL olan su bedeli, örneğin; (2007 yılı itibari ile ilk 5 ton için; ton başına + KDV), Uşak'ta 1.5 TL, Muğla'da 1.40 TL, Balıkesir'de 1.35 TL, Denizli'de 1.50 TL, Manisa'da 1.48 TL, Konya'da 3.33.TL, Bursa 1.65. TL, Ankara 1.16 TL, Adana'da 1.55 TL, Antalya'da 1.66 TL, Gaziantep'te 1.64 TL, Diyarbakır'da 1.00 TL, Mersin'de 2.51 TL'dir.

Bu illerin 2009 yılı fiyatları daha yükselmiştir. Halen su işinde çalışan işçilerin belediyemize maliyeti, elektrik tüketim bedeli, arıza gideri gibi toplam giderimiz aylık 100 bin TL civarında olup, tahsilatımız 15 bin TL civarındadır. Oysa 8 bin konut ve işyeri olarak tahmin edilen su kullanıcılarının aylık ortalama 15 TL ödemesi halinde, aylık 120 bin TL gelir elde etmemiz gerekir. Görüldüğü gibi aylık 100 bin TL civarında gelir kaybımız olmaktadır. Tanrının Ceylanpınar bölgesine bahşettiği su kaynağını, bu derece israf etmek, elinde hortum ile süpürge yerine tozu, çöpü sürüklemek gelecek nesillere yapılacak en büyük kötülüktür. Artık bu suçu, bu günahı, bu kötülüğü işleyenlere müsaade etmeyeceğiz.

Eğer yoksulluktan kaynaklı bir kullanım varsa biz yoksulların su parasını karşılarız. Yoksul olanın ihtiyacı kadar su sarf etmesi de anlaşılır bir durumdur. Ama sokakları yıkayacak kadar su tüketenin muhtaçlıktan bahsetmesi kabul edilemez. Kendisini Ceylanpınarlı olarak kabul eden, hizmet bekleyen, harama, israfa karşı olan, bu güne kadar yaptım bundan sonra yapmayacağım diyen herkese sesleniyoruz: Artık kaçak su kullanmayın, kullananları uyarın, uyarıyı dikkate almayanları belediyemize bildirin. Çünkü, oluşturduğumuz kaçak su ekibi, bundan böyle, sabahtan gece yarısına kadar kaçak su kontrolü yapacaktır.

Gerek işçilerimizin, gerek duyarlı hemşehrilerimizin ihbarları değerlendirilecek. Ayrıca aylık su faturalarının karşılaştırması yapılarak, her an su kontrolü yapılacaktır. Hiçbir hemşehrimizin bu kötü duruma yakalanmasını istemediğimiz gibi, bu duruma düşenler için de hiç kimsenin ricacı olmasını da istemeyiz. Başlattığımız bu uygulamadan dolayı doğal olarak bazı insanlar ortalığı bulandırmak, kafa karıştırmak için kötü propagandalar yapacaklardır. Kötülerin hep var olacağı bir dünyada yaşadığımızı unutmayarak iyilerin de seslerini yükseltmeleri gerekir. Bu güne kadar duyarlık gösteren, bundan sonra gösterecek olan tüm halkımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:26:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?