5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bilinçsiz sulama erozyonu tetikliyor

Harran ve Akçakale ovalarında bilinçsiz sulamanın erozyonu tetiklediği belirtildi.


Akçakale Köy Hizmetleri Bolatlar GAP Proje Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Cihan Emir, erezyon nedeniyle günde bin 140 ton toprağın ülkemizi terk ettiğini söyledi.

GAP'ın 1996 yılında faaliyete geçmesi ile birlikte Akçakale ve Harran Ovası'nda sulu tarıma geçildiğini belirten Emir, yeteri derecede sulama tekniği öğretilmediği için çiftçinin kendi bildiği yöntem ile sulama yaptığını söyledi.

Bilinçsiz sulamanın erozyonu tetiklediğini belirten Ziraat Mühendisi Cihan Emir, "Bölgede teknik olarak drenaj, tesviye ve tapulaştırma altyapı çalışmaları yapılmadığı için toprak kaybı gerçekleşmektedir. Bir de buna bilinçsiz sulamayı kattığınızda durum daha da vahim hale geliyor. Bu durum bölgede erozyonu tetiklemektedir. Şu anda bölgede erozyonu tetikleyen en önemli sorun drenaj çalışmalarına ve tahliye kanallarına gereken önemin verilmemesidir. Sularımız topraklarımızı terk ederek Suriye'ye doğru akıyor. Ülkemizi terk eden sulama suyu saniyede 15 metreküptür. Erozyon nedeniyle günde bin 140 ton bitki besin elementi bakımından zengin üst toprak ülkemizi terk etmektedir. Bu oran her geçen gün artmaktadır. Ovada erozyonu engellemek için yüksek seviyede planlama ve projelendirme yapılması gerekiyor. Tarımsal alanlardaki erozyonu engellemek için kaynak tahsisi lazım. Bu projenin gerçekleşmesi için genel bütçeden ciddi anlamda kaynak aktarılmalıdır" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 16:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?