30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Bilinmeyen zenginlik

Şanlıurfa’da 103 arkeolojik, kentsel, doğal ve tarihi SİT alanının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil edilerek koruma altına alındığı bildirildi. Şanlıurfa Valiliği’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 97 adet arkeolojik SİT alanı, 3 adet kentsel SİT alanı, 2 adet doğal SİT alanı olmak üzere toplam 103 SİT alanı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil edilerek koruma altına alındı.

Kentin 11 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğuna ve bu özeliğiyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına işaret edilen açıklamada, arkeolojik SİT alanları dışında Şanlıurfa, Harran ve Birecik ilçe merkezlerinde bazı yerleşim alanlarının kentsel SİT alanı olarak tescil edildiği belirtildi.

Şanlıurfa kent merkezi ve Birecik ilçe merkezinin bir kısmının doğal SİT alanı olarak koruma altına alındığına dikkat çekilen açıklamaya göre, Kurtuluş Savaşı’nda şiddetli çatışmaların yaşandığı Şanlıurfa-Gaziantep Karayolu’nda üzerindeki Şebeke mevkii de tarihi SİT alanı şeklinde tescil edildi.

Açıklamada, ayrıca Şanlıurfa’da ve Birecik İlçesi’nde 1 askeri yapı, 27 dinsel ve kültürel yapı, 278 sivil mimarlık örneği ev olmak üzere, toplam 306 taşınmaz kültür varlığının tescil edildiği kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2005 Perşembe 15:01:11
Güncelleme :3 Mart 2005 Perşembe 15:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?