5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Binlerce öğrenci hala tarlalarda

Şanlıurfa'da, pamuk tarlalarında çalışan çocuklar için ders zili hala çalmadı.

Akçakale ve Harran Ovası'nda binlerce öğrenci, eğitim öğretim yılının haftalar önce başlamış olmasına rağmen hala pamuk tarlasında ırgatlık yapıyor. Pamuk topladıkları için hala ders başı yapamadıklarını belirten öğrenciler, "Yaşıtlarımız gibi okulda olmak isterdik ancak ekonomik sıkıntılar bizlerin de aile bütçesine katkı sağlamamızı gerektiriyor. Okumak için önce para kazanmalıyız" dedi.

Şanlıurfa merkezde yaşayan ve halen Akçakale köylerinde pamuk ırgatlığı yapan 7. sınıf öğrencisi Meryem Özke (14), okulda olmadığı için çok üzgün olduğunu belirterek, "Şu an için en büyük arzum, arkadaşlarımla birlikte okulda olmak. Bir haftadır pamuk topluyoruz. Daha bir ay pamuk toplayacağım. Derslerden geri kaldım. Okula gittiğimde arkadaşlara yetişmek için çok zorlanacağım. Ancak şu an başka çarem yok. Çünkü ailem maddi sıkıntılar çekiyor. Onlara katkıda bulunmak zorundayım. Pamuk toplamak çok zor. 40 derece sıcaklıkta pamuk topluyoruz. Okula gideceğim günleri sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Meryem Özke'nin babası Mehmet Özke ise çocuklarını pamuk tarlasında çalıştırmak istemediğini ancak maddi sıkıntılar yüzünden mecbur kaldığını söyledi.

Özke, "8 nüfuslu bir ailem var. Geçim çok zor, hiçbir gelirimiz yok. Yazın pamuk işçiliğinden başka ailece çalışacak bir işimiz yok. Çocukların bir sürü gideri var. Onların da katkısı olmazsa çok sıkıntı çekeriz. Pamuk toplamak sadece onlara değil, bize de zor geliyor. Çalışmak zorundayız, aksi takdirde ekonomik sıkıntılar başlar. Zaten zor geçiniyoruz. Bir de pamuk ucuz olduğu için toplama ücreti de ucuz. Tarlada bir kişi ancak 50 ya da 60 kilo pamuk topluyor. Bir günde toplanan pamuğun bedeli 15 YTL'dir. Şehirde 15 YTL bir öğün yemek parası, gerisini siz düşünün. Harran Ovası'nda hava çok sıcak, bazen sıcaklardan bunalıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 11:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?