5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Bir aydır su yüzü görmüyoruz'

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Yarım Tepe, Dereli, Aslanlı ve Uzun Yol Köyü çiftçileri bir aydır kendilerine baraj suyu bırakılmadığından dolayı pamuklarının kurumayla yüz yüze kaldığını söyledi.

Gerekli tüm resmi kurumlara durumlarını bildirdikleri halde kimsenin kendileri ile ilgilenmediğini dile getiren köylüler, ürünlerinin gözleri önünde kuruduğunu ve hiçbir şey yapamadıklarını belirttiler.

 Susuzluktan ekinlerinin kırıldığını belirten Yarım Tepe Köyü sakinlerinden Ahmet Karabulut, pamuklarının telef olmaması için bir an evvel kendilerine su verilmesini istedi. Karabulut, "Kepezli'ye bağlı Yarım Tepe mezrasında oturmaktayım. Ancak bir aydır buraya su verilmiyor. Daha önceki tarihlerde bölge müdürüyle görüştük, toplantı yaptılar. Bir karış toprak susuz kalmayacağına dair bize güvence verdiler ve herkes pamuk ile mısır ekti. Bir aydır bizlere su verilmiyor. Çocuklar kanalın içinde balık arıyorlar. Bize hiç kimse sahip çıkamadı, kaymakama müracaat ettik, bölge müdürüne müracaat ettik, valiliğe müracaat yaptık ama sorunumuza çare bulunmadı. Aynı zamanda sulama birliğine su parasını ödüyoruz. Tarım Bakanı ve yetkililer bize sahip çıksın. Mahsulümüz kurudu, elden gitti. Köylüler perişandır, burası kuraklık bölgesi bunu herkes biliyor. Bu yıl susuzluktan ekinlerimiz kurudu. İkinci sınıf vatandaş muamelesi bize yapıyorlar. Mahsulde kaybımız var, nereye müracaat etsek kimse bizimle ilgilenmiyor. Yetkililerden bize sahip çıkmasını istiyoruz. Çukurova'ya gitmekten kız çocuklarımız okula gidemiyor cahil kalıyorlar. Buraların halkının zaten yüzde 50'si okul yüzü görmemiş ve bu durum hala devam etmektedir. Bu bölgenin insanlar hala Çukurova'ya, Kayseri'ye çalışmaya gidiyorlar. Bir aydır bize su verilmiyor" dedi.

Söylediklerinin hiç birisinin yalan ve iddia olmadığını belirten Karabulut, tarladaki ekinlerini gösterdi. Toprakların susuzluktan çatladığını kaydeden Karabulut, "Pamuk ektik ve bizi yarı yolda bıraktılar, biz mağdur olduk. Aşağı Arıcan Deresi var. Buradan Suriye'ye binlerce küp su gidiyor. Hiç kimse ilgilenmiyor mu? Kimse bunu görmüyor mu? Bu su Suriye'ye akarken, biz susuzluk ile kıvranıyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Yarım Tepe köyü sakinlerinden İslim Şimşek ise, susuzluktan dolaya çok mağdur olduklarını dile getirerek, tarlalarına bir ana evvel su verilmesini istedi. İslim Şimşek, "Bize söz verdiler, barajın suyunu bırakmaları lazımdı. Maalesef suyu bırakmadılar. Ekinlerimiz ve pamuklarımız hepsi mahvoldu. Çoluk çocuk perişan olduk bu yüzden tarlalarımızı bırakmayı düşünüyoruz. Devlet bize yardım etmedi ve bizi yarı yolda bıraktı. Su olmadığı için köylü kuraklık için müracaat etmeye başladı. Tarlalarımızı bıraktık, pamuklarımızı bıraktık. Bir aydır su yüzü görmüyoruz. Hepimiz perişanız tarlalara gitmek istemiyoruz. Bahçelirimizin hepsi kurudu. Devletin bize yardım eli uzatmasını istiyoruz bize sahip çıkmasını istiyoruz. Su olmayınca köylü olarak perişan oluyoruz. Tarlalarımız susuzluktan kırılıyor, bizde kime başvuracağız şaşırmış durumdayız" dedi.

Bu arada, DSİ yetkilileri ise konu ile ilgileneceklerini sorunun nereden kaynaklandığı yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini söylediler.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 14:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?