5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bir çok aile mağarada yaşıyor

Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik mekanlarından birisi olan ve eski kalıntılara sahip Şuayıp Şehri köyünde 7, Viranşehir ilçesine bağlı Eski Kale Köyü'nde 23 aile yıllardır mağarada yaşıyor.

Şanlıurfa'nın Tektek Dağları arasında bulunan tarihi Şuayıp Şehri ve Viranşehir ilçesine bağlı Eski Kale köyünde insanlar yaşamlarını halen mağarada sürdürüyor. Yaklaşık 200'ün üzerinde mağaranın bulunduğu köylerde aileler ev yapacak maddi durumları olmadığı için mağarada yaşadığını söyledi.

Şuayip şehrinde mağarayı ev olarak kullanan Mehmet Turalp, "Köyümüzde yaklaşık 200 mağara bulunmakta. Daha önceleri 200 mağaranın tamamında insanlar yaşıyordu. Zamanla ekonomik durumu iyi olanlar köyde ev yaparak mağaraları terk ettiler. Benimle birlikte halen 7 aile mağarada yaşıyoruz. Boş olan mağaralar şu anda köylüler tarafından samanlık ve hayvan barınağı olarak kullanılıyor. Mağarada yaşamak tehlikelidir diyorlar ama ev yapacak gücümüz olmadığı için mecburen mağarada yaşıyoruz. Ekonomik durumumuz düzelir, ev yapacak duruma gelirsek o zaman mağarada yaşamayız" dedi.

Bu arada, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Eski Kale köyünde aileler, yaşamlarını mağarada oluşturdukları evlerde sürdürüyor. 15-20 yıldan beri ev yapmak yerine mağara evlerde yaşayan aileler bulunuyor. Eski Kale köyünde bulunan ve Selçuklular döneminden kaldığı tahmin edilen tarihi kalenin altında bulunan mağara ve sığınaklar ev oldu. 15-20 yıl önce Eski Kale'ye gelen aileler, yeni ev yapmak yerine bu mağaraları ev haline getirerek, buralarda yaşamaya başladı. Günlük yaşamlarını sürdürecekleri her türlü eşyanın bulunduğu mağara evlerin yazın serin kışın ise sıcak olduğunu ifade eden vatandaşlar, mağaralarda yaşamaya alıştıklarını belirtiyor.

Yaşadıkları mağaralara elektrik ve su tesisatı çeken köylüler, mağarada yaşamaya çalışıyor. Hayvanlarını da mağarada besleyen köylüler, tahminen bin 700 yıl önce yapılan bu mağaraların kimler tarafından neden yapıldığından habersiz günlük yaşamlarını sürdürüyorlar.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 11:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?