5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bir çuval isot için 1 YTL alıyorlar

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alan, kırmızı biberin kurutulup işlenmesiyle elde edilen isotun (acı pul biber) hasadı sonbaharın ilk günleriyle birlikte başlıyor.

Dar gelirli ailelerin önemli geçim kaynaklarından biri olan isot hasadı, güneşin hararetini kaybetmediği topraklarda Ramazan'la birleşince işçiye zor anlar yaşatıyor. Daha çok kadın ve çocukların çalıştığı hasatta işçiler, çuvalı 1 YTL'ye kırmızı biber temizliyor. Saplarından ayıklanan çuvallar dolusu biberler, çalışan kadınlara günde 10 ila 15 YTL para kazandırıyor.

Güneydoğu'da özellikle Şanlıurfa yemeklerinin lezzet kaynağı olan acı biber hasadı ve kurutma işlemi 40 derece sıcak altında yapılıyor. Tüccarların hal pazarından aldığı günlük 50 tona yakın biber, tarım müdürlüğü ekiplerinin denetiminde kurutuluyor. Sırrın semtindeki boş alanlarda kadın ve çocuklar, adeta karınca gibi çalışıyor. Temizledikleri taze biberleri, pul biber yapımı için hazır hale getiriyor. Kazandıkları parayla da evlerinin kışlık erzak ihtiyacını ve çocukların okul masrafını karşılıyorlar.

Çocuklarıyla isot temizleyen Azize Kara, güneşin yakıcılığından çok biberin acılığından rahatsızlık duyuyor. Eşinin inşaat işçiliği yaptığını, 7 çocuğunun geçimi için kendisinin de biber temizlediğini anlatan Kara, hasadın yaklaşık 4 ay sürdüğünü söylüyor. Sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalıştıklarını belirten Azize Kara, "Çok yoruluyoruz ama başka çaremiz yok." ifadesini kullanıyor. Okuldan artakalan vakitlerinde annesine yardıma gelen ilköğretim öğrencileri Zeliha (13), Mehmet (19) ve Hatice Şahin (7) kardeşler, en çok ellerine bulaşan biber acısından şikâyet ediyor. Hafta sonları birçok arkadaşı gibi evde dinlenip oyun oynamak istediğini dile getiren abla Zeliha Şahin şunları söylüyor: "Yaptığım işten utanmıyorum ama yaşıtlarım gibi oyun oynamak, dinlenmek ve televizyon izlemek istiyorum. Ancak okul ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak zorundayız. Ellerimde biber kalıntılarıyla okula gittiğimde arkadaşlarım soruyor 'ne oldu' diye. Ben de 'ihtiyaçlarımı ve aileme yardım etmek için biber hasadına gidiyorum' diyorum."

Kurutulması için açık alanda naylon üzerine serpilen biberler yaklaşık 3-4 gün bekletiliyor. Daha sonra elle ayrıştırılarak biber makinesine atılıyor. Makineden çıkan biber daha sonra yağlanarak ambalajlanıyor. Şanlıurfa'da el yapımı isot, kalitesine göre 5 ile 10 YTL arasında toptan satılıyor. Sebze halindeyken 50 yeni kuruşa alınan biberin fiyatı, isot olduktan sonra sofraya gelene kadar 30 YTL'ye kadar çıkabiliyor. Şanlıurfa genelinde geçen yıl 300 bin ton yaş biberden 30 bin ton isot elde edildi, bu yıl hedef 35 bin ton.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 14:45:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?