3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Bir suç duyurusu da Kırvar'dan

DARBECİLERE BİR SUÇ DUYURUSU DA AŞİRET LİDERİNDEN

12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen maddenin kaldırıldığı anayasa değişikliğinin kabul edilmesi üzerine çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanı sıra, dönemin mağdurlarından Aşiret lideri Ahmet Kırvar da darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

12 Eylül askeri darbesinin 30. yıl dönümüne denk gelen referandumda anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesi üzerine dikkatler, aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in de bulunduğu darbecilere çevrildi. Türkiye genelinde çok sayıda sivil toplum örgütü, Evren'den başlayarak, mahalle bekçilerine kadar uzanan liste hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Referandumun 12 Eylül günü 'Evet' olarak çıkmasının ardından 13 Eylül sabahı sivil toplum kuruluşları darbeciler için suç duyurusunda bulunmak için adliyelere koşarken, buna dönemin Aşiret Reisi olan Ahmet Kırvar' da eklendi.

TBMM 20 ve 21.Dönem Şanlıurfa Milletvekili ve Kırvar aşiretinin lideri Ahmet Kıvrar, 12 Eylül 1980 ihtilalinde görev alan dönemin Diyarbakır İl Alay Jandarma komutanı, İl sıkı yönetim jandarma komutanı, Diyarbakır valisi, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü, Gözaltı işkencesine katılan ekip, Diyarbakır E tipi Cezaevi Müdürü, Diyarbakır E tipi Cezaevinin 3-6-27 nolu koğuşlarında yetkili komutanları ile gardiyan ve görevlileri, Şanlıurfa

İl Alay Jandarma komutanı, İl Jandarma komutanı, Şanlıurfa Valisi, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü, gözaltı işkencesine katılan ekibinde aralarında bulunduğu kişilerin cezalandırılması için Siverek Adliyesi'ne dilekçesini veren eski Parlamenter Ahmet Kırvar, toplam 16 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Sabah saatlerinde Siverek Adliyesine gelen Kırvar Aşiretinin lideri ve TBMM 20 ve 21.Dönem Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Kıvrar,12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan

Evren öncülüğünde kurulan sıkıyönetim komutanlıklarında görev alanlar hakkında, Sistematik işkence, darp, yaralama, hürriyeti tehdit, eziyet, hakaret ve tehdit iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Kıvrar, Ülkemizde 12 Eylül hadiseleri olarak bilinen ve 12 Eylül 1980 de ordunun yönetime el koyması ile başlayan ve insan haklarının, insan onurunun, şeref ve haysiyetini rencide eden olaylarla başlayan süreçte, iradesine ipotek konulmuş, meclis kapatılmış ve siyasi partilerin kapısına kilit vurulmuştur.

Bu süreçte 650 bin kişi alınmış 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiş, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmış, 7 bin kişi için idam cezası istenmiş ve 517 kişiye idam cezası verilmiş bunlardan 50 si asılmıştır. 30 bin kişi işten atılmış, 383 bin kişiye pasaport verilmemiş, gazetecilere hapis cezası verilmiş, 300 gün ülkede gazete çıkarılmamış 39 ton gazete ve dergi imha edilmiş ve ceza evlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirmiştir.

Geçici 15 madde de 12 Eylül tarihinden ilk genel seçimler sonucu toplanacak TBMM'nin başkanlık divanı oluşturuluncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan 2356 sayılı kanunla kuru Milli Güvenlik Konseyinin bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin 2485 sayılı Kurucu Meclis hakkında kanunla görev ilan eden. Danışma Meclisin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai mali ve hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz. Bu karar ve tasarrufların idarece veya yetkili kılınmış organ merci ve görevlilerce uygulanmasından dolayı karar alanlar tasarrufta bulunanlar ve uygulamalar hakkında da yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır. Şeklinde düzenlenen bu geçici medde, diğer bir değişle darbecilere koruma kalkanı ve zırh oluşturan bu maddedeki zırh tabiri caizse Halkın yönetime el koyduğu 12 Eylül 2010 referandumundan anılan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunma imkanımız doğmuştur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 11:01:02
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 16:04:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?