5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Birecik Ayran'da seçim iptal edildi

Şanlıurfa İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Birecik ilçesine bağlı Ayran Belde Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimlerinin iptal edilmesi kararını verdi. İptal kararının gerekçesi ise güvenli ortamın sağlanamaması nedeniyle oy sayımının adliyede yapılması olarak gösterildi.

29 Mart'ta yapılan seçimin ardından sandık kurulu üyeleri, "güvenli ortam sağlanamadığı" gerekçesiyle oy verme saatinin sona ermesinin ardından pusulalarını okulda saymak yerine adliyeye götürülünce iptal kararı çıktı. 3 gündür Birecik İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Avcı başkanlığında toplanan seçim kurulu, CHP ve AK Parti'ye çıkan oyları müşahitlerin gözetiminde defalarca saydı.

Seçimlerde bin 130 seçmenin oy kullandığı 5 sandıkta AK Parti'nin adayı Selahattin Alpay 411, CHP'nin adayı Salih Kalender 410 ve yarışa üçüncü parti giren DTP'nin adayı Salih Demir'e 305 oy çıktı. Bunun üzerine sonuçlara itiraz eden CHP sandıktan çıkan oyların yeniden sayılmasını istedi. Bir başka iddia ise, yeniden yapılan sayımda AK Parti'ye çıkan bir oyun sandık kurulu görevlileri tarafından zarfında 2 mühür olmadığı gerekçesiyle CHP yöneticileri, bunun iptal edilmesini istedi. İlçe seçim Kurulu
Başkanı Ahmet Avcı, YSK'nın genelgesinde 138. Maddenin 43 bendine göre zarfta sandık kuruluna ait çift mührün olmadığı gerekçesiyle 1 oyu geçersiz saydı. İl Seçim Kurulu'nun seçimlere şaibe karıştığını gerekçe göstererek Ayran beldesindeki seçimleri iptal etmesinden sonra gözler YSK'ya çevrildi. YSK'nın da daha önce belirlediği takvime göre seçimleri iptal olan yerleşim birimlerinin 7 Haziran'da yeniden seçimlere gideceğini belirtmişti.

CHP adayı ve Belediye Başkanı Salih Kalender, sandıkta sayım sırasında mühürsüz bir pusulanın olduğunu tespit ederek seçimin iptalini istedi. Birecik İlçe seçim kuruluna seçimden hemen sonra itirazda bulunulurken, CHP'nin itiraz dilekçesi Şanlıurfa İl Seçim Kurulu'na gönderildi. Dün akşam saatlerinde Şanlıurfa İl Seçim Kurulu Ayran beldesindeki seçim sonuçları tutanaklarını ve oy pusulalarını yeniden inceledi ve kararını verdi. İl Seçim Kurulu, "güvenli ortam sağlanmadığı" gerekçesi ile seçimin iptaline karar verdi.

Şanlıurfa İl Seçim Kurulu'nun açıkladığı yeniden seçim kararı Ayran beldesinde bazı kesimler tarafından sevinç, bazı kesimler tarafından da tepkiyle karşılandı. Seçimlerin yapıldığı gün 1 oy farkla seçimleri kazandıklarına inanan ve CHP'nin itirazı üzerine seçim iptalinin kararına AK Parti taraftarlarının tepkisine neden oldu.

Karar sonrasında Ayran beldesinde hareketli saatler yaşandı. Beldede adayları Selahattin Alpay'ı uzun araç konvoyu ile karşılayan AK Partililer belde içerinde araçları ile konvoy yapmak istediler. Birecik ilçesinden gelen jandarma timleri güvenlik önlemlerini alarak araç konvoyunu durdurdular. Bunun üzerine araçlarından inen AK Partililer yürüyüş yapmak istediler. Jandarma timleri yürüyüşe de karşı çıkınca tartışmalar yaşandı. Uzun süre sloganlar atarak jandarma barikatını aşmak isteyen kalabalığı dağıtmak ve sakinleştirmek ise AK Parti Belediye Başkan adayı Selahattin Alpay'ın devreye girmesiyle oldu.

Seçmenlerini beldenin parti binasına toplayan Alpay, "Kimse sevinmesin, ben seçimi kazanmıştım. Ancak CHP'nin itirazı sonucu oylamanın eşit çıktığına karar verildi. Bende kura çekimine karşı çıktım" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 17:04:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?