5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Birecik'te işsizlik sorunu çözülüyor

Birecik Kaymakamlığı istihdam projeleriyle yöre ekonomisini kalkındırmayı hedefliyor.

Yöre insanının kalkınması ve tüketim toplumundan çıkıp vatandaşların üretim ekonomisine yöneltilmesi alanında ilginç projelerle sürekli gündeme gelen Birecik Kaymakamlığı, istihdam projeleriyle, yöre ekonomisini kalkındırmayı hedefliyor.

Birecik Kaymakamlığı ve Birecik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün hazırladığı "El dokuması halıcılık" projesi ile 300 ailenin geçim kaynağı olduğu bildirildi. Özellikle 'Hereke' tipi halıların dokunduğu tezgahlarda bölgenin en büyük üreticisi konumuna geleceği bildirilen Birecik'te, sürekli gelir getiren projelerin hayat bulmasıyla batıya göçünde azaldığı belirtildi. El dokuması halıcılık yapan ailelerin ortalama 2 bin-2 bin 500 YTL gelir elde ettikleri bildirilirken, çoğu ailenin birden fazla tezgah talebinde bulunduğu kaydedildi.

Birecik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde istihdama yönelik gelir getirici projeler de vatandaşların yüzünü güldürüyor. Son birkaç ay içerisinde Kaymakamlıkça yapılan gelir getirici projeler kapsamında 25 vatandaşa 10 biner YTL'lik kredilerle değişik alanlarda işyerleri açıldığını ifade eden İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel, "İlçemizde ve bulunduğumuz bu cennet coğrafyada ekonomik kalkınma ve müreffeh bölgeler seviyelerine çıkmak için gerekli tüm materyaller fazlasıyla var.

İşlenmemiş cevher niteliğindeki verimli toprakları, muhteşem Fırat Nehriyle, doğal güzellikleri, tarihi ve turistik dokusuyla ve önemlisi çalışkan insanlarıyla ekonomik kalkınmada tüm bölgede örnek model olmasına çalışmaktayız. Vatandaşlarımızın evlerine giderlerken ailelerine götürebilecekleri bir ekmekleri olsun istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın tüketim toplumu olmaktan çıkarılıp üretime ve ekonomik kalkınmaya yönelik birçok projeler geliştiriyoruz. Burada asıl önemli olan ve altı çizilmesi gerekli olan husus 'İnsanlara balık vermek değil, onlara balık nasıl avlanırı öğretmektir.' Bu amaç ve inançla devletimizin ve tüm hayırsever insanlarımızın tüm imkanları kullanılarak yöresel kalkınmayı hedef almaktayız" dedi.

Kaymakam Sonel tarafından özellikle yöre halkının kalkınması ve istihdama yönelik projelerin hız kazanmasıyla sürekli desteklenen vatandaşlar, yeni ekmek kapıları açan Kaymakamlarından övgüyle bahsediyorlar.

Birecik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde istihdama yönelik gelir getirici projeler vatandaşların yüzünü güldürürken, projelerden faydalanan vatandaşların kendi işyerlerinde çalışmanın keyfini sürdürdükleri gözlenirken kendilerine bu imkanı sağlayan Kaymakamlarını da unutmayarak şükranlarını sunuyorlar.

Birecik Kaymakamlığı istihdam projeleri kapsamında destek alan Mehmet Duygun (40) isimli vatandaşın asıl mesleği olan elektrik bobinajcılığı işini maddi durumu zayıf olduğundan yapamadığını, Kaymakamlığa müracaat ederek mesleğini icra edebileceği bir dükkan açmak isteğini belirterek, "Maddi imkanlarım zayıf olduğu için kendi mesleğimi yapamıyordum. Kaymakamlığın istihdam projelerini desteklediğini duydum. Bende müracaat ettim. Allah razı olsun Kaymakam Sonel bizzat kendisi de ilgilenerek şuan çalıştığım işyerimi açmam için kredi verdiler. Ben elektrik bobinaj işi yapıyorum. Yöremizde şuanda bu işi benden başka yapan yok. Böylece hem yöremizdeki bu açığın kapanması sağlandı ayrıca sanayi kuruluşlarına da iş yetiştiriyorum en önemlisi de ekmek paramızı kazanıyorum. Bu projeden dolayı devletimize minnettarım" diye konuştu.

Birecik Kaymakamlığının gelir getirici ve istihdam projeleri kapsamında mikro kredi ile desteklediği iş yerlerinden birkaç örnek olan Serenay Ayakkabıcılık, Özmen Şarkütericilik, Ladivina Perdecilik, Sonel Gümüşçülük gibi iş yerlerinin yanı sıra tarım ve hayvancılık konusunda da kültür mantarcılığı, kardinal cinsi üzüm projesi ve aile başına iki adet toplam yüz aileye dağıtılan 200 baş Holstain cinsi gebe düve projesi, Otantik Birecik bezi dokumacılığı, kuaförlük gibi tüm projelerde başarı sağlandığı bildirilirken, gelir getirici tüm projelerin destekleneceği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 10:52:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?