5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Biz sizi seviyoruz'

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecini değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini organizesiyle Şanlıurfa'ya gelen Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, "Avrupa Birliği Hırıstiyanlar kulübü değil. Çünkü bir çok Müslüman, AB ülkelerinde yaşıyor" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini değerlendirirken şöyle konuştu: "Çek Cumhuriyeti, 2009 yılının ilk 6 ayında AB'nin dönem başkanlığını yürüttü. Bundan sonra dönem başkanlığı İsveç'e geçecek. Bunun da anlamı Türkiye'ye dost iki ülkenin bu yıl AB dönem başkanlığı yapmış olacağıdır. Çek Cumhuriyeti'nin, Türkiye'nin AB'ye katılımına tam destek veriyor. Bu bağlamda Çek Cumhuriyeti Türkiye ile dost bir ülkedir.

Çek Cumhuriyeti AB'de, Türkiye'nin dostları olarak adlandırılan gruba dahildir. Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin AB'ye katılımına büyük bir destek veriyor. Bu aslında bir kontrattır ve iki tarafı olan bir kontrattır. Bu da şu anlama geliyor. Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda her iki tarafında mümkün olduğunca adil olması ve üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Sadece Türkiye değil aynı zamanda AB'de ödevlerini yerine getirmek durumundadır" dedi.

Bu arada , bir gazetecinin "Türkiye AB'ye neden üye olmalı?" şeklindeki sorusu üzerine, Filipi, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olabilmesi için bir çok neden vardır. Bunlardan en önemlileri Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik önemi ve konumudur. Önceliklerimizden biri enerji. Türkiye, enerji konusunda danışabileceğimiz ve yanımızda olabilecek bir ülke. Bu yüzden Türkiye'nin üyeliği çok önemli. 1952 yılında NATO üyesi oldu. Türkiye ve soğuk savaş döneminde batı medeniyetlerini koruyucu bir görev üstlendi. Daha bir sürü farklı nedeni var, Türkiye'nin üye olması için. Ama bunların yanında çok basit sebeplerde var. Biz sizi seviyoruz" diye cevapladı.

Öte yandan, İHA muhabirinin, "Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasının AB'ye üyeliğini zorlaştırır mı?" sorusuna Filipi, "Buna katılmıyorum. Çünkü bir çok Müslüman, AB ülkelerinde yaşıyor. Avrupa artık tamamen Hıristiyan değil. Avrupa Birliği Hırıstiyanlar kulübü değil. Avrupa Birliği bir çok değerleri ve prensipleri olan bir kurumdur aslında. Bu prensipler ve değerler evrensel değerlerdir. Bu dinle alakalı değildir" diye yanıtladı.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, Harranlı kadınların buğday öğütmekte kullanılan Dibek'i eline alarak çalışma yaptı. Harranlı Arap kadınlarla Arapça konuşan Filipi, Harran'ı çok sevdiğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 16:11:52
Güncelleme :30 Mayıs 2009 Cumartesi 16:41:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?