7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

BM'nin ilginç raporu

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliğince 6 ilde yaptırılan kamuoyu araştırmasında, kadın hakları konusundaki farkındalığın en düşük olduğu il Şanlıurfa olarak belirlendi.

"Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi" ortak programınca hazırlanan rapordan derlenen bilgiye göre, BM Ortak Programının uygulandığı Şanlıurfa, Van, İzmir, Trabzon, Nevşehir ve Kars'ta kadınların durumunu, ihtiyaç ve taleplerini belirlemek amacıyla kamuoyu araştırması yapıldı.

Şiddet, şiddetten korunma, kadın hakları ve töre cinayetleri gibi konularda görüşlerine başvurulan kadınlardan Şanlıurfa dışındakilerin yüzde 90'ı, Türkiye'de kadın hakları sorunu olduğunu belirterek, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasını talep etti.

Şanlıurfa'da kadınlar eşitlik talep etme ve sorunları giderme konusunda diğer illerden geri kaldı. Kadınların yüzde 34.8'inin okur yazar olmadığı Şanlıurfa'nın yanı sıra eğitim düzeyi düşük olan Van ve Kars gibi illerde de dil sorunu, okur yazar olmama ve eğitim sorunu gibi etkenler, kadınların haklarını öğrenme konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Araştırmaya göre, bölgede kadın ve erkek eşitliğine ait değerler kamusal bir doğru olarak bilinse de bizzat kendi ailelerine yaklaştıkça değişerek geleneksel yargılara ve değerlere dönüşüyor.

Araştırmaya katılanlara, ülkemizde yaygın ama yöre temelli bir sorun olan "Töre cinayetleri" ile gündelik yaşam ve ailede şiddet gibi konularda da çeşitli sorular yöneltildi.

Şanlıurfa dışındaki 5 ilde kadınların yüzde 90'ından fazlası, "töre cinayetlerini", "insanlık dışı" olarak niteledi. Şanlıurfa'da ise kadınların yüzde 26.8'i, erkeklerin de yüzde 30.5'i törenin gereği olan cezayı onayladıklarını beyan etti.

AA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 11:48:56
Güncelleme :19 Eylül 2006 Salı 14:56:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?