5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bol giysiler giyin!

Şanlıurfa'da artan sıcaklar dolayısıyla Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir açıklama yapıldı. Açıklamada nelere dikkat edilmesi konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Yazın gelmesi ile sıcaklıkları normalin üstünde yaşamaya başladığımız bu günlerde bedenimizi yorgun düşürmemek, hastalıklarla karşılaşmamak adına çeşitli sağlık önlemleri almak gerekir. Bu önlemler özellikle açık renk ve bol giysiler, sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde mümkünse gölgede bulunmak gibi pratikte uygulanması kolay olanlarla başlayabilir. Ayrıca bu sıcak günlerde yiyecek ve içecek açısından da çeşitli önlemler almak gerekir. Yaz aylarında yanlış beslenme ve yanlış sporların kalp krizi riskini artırdığını, artan sıcaklıklarla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamilelerle, tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere, herkes için bir takım sağlık sorunlarının ortaya çıktığını bilmekteyiz. Bu sorunların başında, güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıklar gelmektedir."


Kahvaltıda özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olması sebebi ile şekerli ürünler yerine şekersiz marmelatlar, az yağlı peynirler, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmesi gerektiğini belirten Demir, kırmızı etin yağ oranı yüksek olduğu için bol balık ve tavuk yenmesi gerektiğini kaydetti. Demir, "Balık ve tavuk ızgarada pişirilmeli, kızartılmamalıdır. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketimi, sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükseltecektir. Şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyveleri bol bol tüketilmelidir" dedi.
Tatlıdan vazgeçemeyenlerde; yağlı ve hamurlu yiyecekler, aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olduğunu hatırlatan Demir, "Hamurlu, yağlı yiyeceklerden şiddetle kaçınılmalı, hamurlu tatlı yerine sütlü tatlıları, kuruyemişin de aşırıya kaçmamak şartı ile yenebileceği unutulmamalıdır. Dondurmada yağ oranının yüksek olması sebebi ile dondurmanın sınırlı tüketilmesi, meyveli dondurmanın tercih edilmesi daha doğrudur. İçinde salatalık, domates, marul gibi sebzelerin bulunduğu salata türü hafif yemeklerin, tatlı türü olarak da kalsiyum açısından zengin olan taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi gıdalar tüketilmelidir" ifadesini kullandı.


Sağlık İl Müdürü Dr.Hasan Demir,yazın, sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkabileceğinden; artan sıvı kaybını önlemenin en kolay yolunun su içmek olması sebebi ile günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmesini söyledi.


Alkollü ve asitli içeceklerden yaz aylarında sakınmak gerektiğini hatırlatan Demir, "Bunun yerine soda, ayran ve bol su tüketilmelidir, özellikle ayran en önemli içecek. Çünkü ayran hem tuzdan dolayı kaybolan suyu telafi ediyor, hem de zehirlenmelere karşı koruyucu özelliği var. Ayran günde 5-6 bardak içilebilir. Bunun yanı sıra soda da içilebilir. Soda, terle birlikte yok olan elektrolitleri yerine koyuyor. Ancak tansiyon sorunu olanlar sodayı sınırlı içmeli. Sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir" diye konuştu.


Yiyecek ve içecek tüketirken; bol su ve ayran tüketmeye özen gösterilmesini gerektiğini savunan Demir, "Tavuk eti, kıyma gibi gıdaları buzluktan çıkarttıktan sonra hemen tüketin. Açıkta satılan gıdaları satın almayın. Bütün sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın, yıkamadan asla yemeyin. Çiğ sebzeleri bol su ile iyice yıkayıp tüketin. Meyveleri bol su ile yıkayıp kabukları ile yenilebilenleri kabukları ile tüketmeye özen gösterin. Yemekleri günlük hazırlamaya dikkat edin, eğer artarsa bir kereden fazla ısıtmayın. Bütün sebze ve meyveleri buzdolabında saklayın. Satın aldığınız yiyecekleri ve içecekleri açıkta bırakmayın, buzdolabında saklamaya özen gösterin. İçeriğini bilmediğiniz yiyecek ve içecekleri tüketmeyin. Krema, kızartma, mayonez içeren gıdalardan uzak durmaya özen gösterin. Kurubaklagil ve makarna dahil bütün erzaklarınızın nem ve sıcaktan etkilenmemesi için uygun şartlarda saklayın" uyarısında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 18:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?