5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bu kadınlar bir harika!

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bulunan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) bünyesindeki bayanlar, kumaşları adeta sanatsal tablolara dönüştürüyor.

Başbakanlık Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan ÇATOM bünyesindeki kadınların hazırladığı kumaş boyama işleri büyük beğeni topluyor.

Şanlıurfa'nın geleneksel kültür varlıklarından biri olan kumaş boyaması, ÇATOM kadınlarının ellerinde işlenerek, hem gelecek kuşaklara aktarılıyor, hem de ÇATOM kadınlarına maddi olanak sağlıyor. Geçmişten günümüze gelebilen kumaş, süsleme amacıyla kullanılan ve tekniği boyama olan süsleme örtüleri, sadece Türklere özgü bir el sanatı olması itibariyle ÇATOM kadınlarının parmakları arasında farklı renklerle adeta sanat eserlerine dönüşüyor. Duygularını büyük bir içtenlikle kumaş boyama aracığıyla dile getiren Bozovalı kadınlar, yaptıkları işlerle göz kamaştırıyor. Kullanılan araç-gereç, motif, renk, kompozisyon ve kullanım alanları bakımından farklılık gösteren boyama işi, özellikle Anadolu çeyiz geleneğinin vazgeçilmez bir parçası olarak kalmaya devam ediyor.


Şanlıurfalı genç kızlar yaptıkları boyama işleri ile sanatı, hem gelecek kuşaklara aktarılmasını, hem de maddi kazanç sağlama olanaklarına sahip olma imkanını elde etmiş oluyor.

..
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 12:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?