5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Bunlar da öğrenci ırgat!

Şanlıurfa'da, pamuk tarlalarında çalışan çocuklar için ders zili hala çalmadı. Ders zili çalan öğrenci ırgatlar ise önlükleriyle boş zamanlarında tarlada pamuk topluyor.

Şanlıurfa merkez, Akçakale ve Harran Ovası'nda binlerce öğrenci, eğitim öğretim yılının bir hafta önce başlamış olmasına rağmen hala pamuk tarlasında ırgatlık yapıyor. Pamuk topladıkları için hala ders başı yapamadıklarını belirten öğrenciler, hem ırgatlık hem de aile bütçelerine katkıda bulunmak amacıyla boş zamanlarında pamuk topluyorlar.

Şanlıurfa merkezde yaşayan ve halen Viranşehir yolu üzerinde pamuk toplayan Kudret ve Emine Kırmızı, "Okula gidiyoruz. Boş zamanlarımızda okuldan çıktığımızda bazen kardeşlerime bakıyorum, bazen de pamuk ve biber topluyorum. Bu kadar işi yapmak bizim için zor oluyor" dedi.

Milyonlarca öğrencinin okula devam ettiği şu günlerde, aileleriyle birlikte mevsimlik işlerde çalışmak üzere özellikle Güneydoğu illerinden Türkiye'nin çeşitli bölgelerine giden birçok ilköğretim ve lise öğrencisi için ders zilinin çalmadığından yakınan aileler ise, hem pamuk üretiminden hem de pamuk fiyatından dertli olduklarını söyledi. İlerlemiş yaşına rağmen tarlada pamuk toplayan yaşlı bir adam ise,"Pamuk fiyatından ve üretiminde bu yıl memnun değiliz. Çocuklarımız halen tarlada çalışıyor. Kasım ayı sonuna doğru okula başlarlar" diye konuştu.

Okullarına dönmek için tarım sezonunun bitmesini bekleyen ilköğretim öğrencileri kırtasiye ve okul harçlıklarını çıkarmak için uğraşırken, lise öğrencileri ise dershane parasını karşılayabilmek için sabahın ilk ışıklarından akşamın geç saatlerine kadar tarlalarda sağlıksız koşullarda çalışıyor. Pamuk ve biber tarlasında çalışan binlerce öğrenci, ancak tarım sezonunun bitmesiyle eğitim ve öğretime başlayabilecek.

Okullarından artan zamanda soluğu pamuk tarlasında alan öğrenciler, önlükleriyle pamuk toplarken ilginç görüntüler oluşturdu. Okullarının hemen yanı başındaki tarlada pamuk toplayan öğrenciler, zilin çalmasıyla birlikte koşar adımlarla okullarının yolunu tutuyor. Birçok Lise öğrencisi ise, sağlıksız şartlarda çalışıyor. Öğrenciler minibüsler yerine traktörlerin römorkunun arkasında bir tarladan bir tarlaya koşuyor.

Aylardır pamuk tarlaları kenarında kurdukları çadırda yaşayan pamuk işçileri, yılın 3-5 ayını tarlalarda geçiriyor. Namazlarını tarlada, yemeklerini tarlada yapan aileler, en büyük sıkıntılarının hijyen ve pamuk toplama ücretlerinin düşük olması olarak belirtiyorlar.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 10:28:24
Güncelleme :30 Eylül 2009 Çarşamba 10:33:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?