5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çarpık yapılaşma ovaları tehdit ediyor

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle bölge insanın yüzünü güldüren tarım arazilerinin, çarpık yapılaşma sebebiyle tehlike altında olduğu belirtildi.

1996 yılında GAP'la birlikte sulu tarıma geçen bölgede; çiftçilerın altyapı, sulama teknikleri, yerleşim yeri, eğitim ve sağlık noktasında eğitilmediği, uzmanların verimli ovaların geleceğini tehdit eden çarpık yapılaşma ile ilgili uyarılırının ise sonuç vermediği bildirildi.

Ovadaki çarpık yapılaşmanın engellenmesi için bir komisyon kurulması ve komisyonun zaman kaybetmeden bu işe başlaması gerektiğini ifade eden GAP Eğitim Araştırma ve Yayım Ziraat Mühendisi Ali İlkhan, "Ne yazık ki verimli topraklarımız bilinçsizce elden çıkmaktadır. Ovada yanlış sulamadan dolayı, çoraklaşma ve erozyonun yanı sıra son 5 yıl içerisinde en büyük tehlike olan çarpık yapılaşmayla yüzleştik. Bu çarpık yapılaşma önceleri masum bir şekilde ortaya çıktı. Sonra da kafasına esen tarlasının başına ev yapmaya başladı. Tarlaların ortasında yapılar mantar biter gibi çıkmaya başladı. Güzelim verimli topraklar inşaat alanlarına çevrildi. Maddi durumu iyi olan vatandaşlar 5-10 dönümden az olmamak üzere özel evler yapmaya başladı. Ve bu furya modaya dönüştü. Şimdi herkes kendisine ait olduğunu iddia ettiği tarlasının ortasına ev yapıyor. Şöyle bir ovaya bakın, her taraf yerleşim yeri olmuş. Peki, bunu engelleyecek ya da durduracak kimse yok mu? Bu çarpık yapılaşma nereye kadar sürecek?" ifadelerini kullandı.

Akçakale ilçesinden yola çıkıp Şanlıurfa'ya varıncaya kadar yol boyunca ev ve iş yeri olarak kullanılan çarpık yapıların olduğunu kaydeden İlkhan, "Bu yapılara mahalli idareler, yetkili kamu kurum ve kuruluşları müdahale etmeli. Hatta engelleyici olarak ağır para cezaları koyulmalı. Yapılan bazı istatistiklere göre eğer çarpık yapılaşmanın önüne geçilmezse 2050 yılında ovada ekilecek tarım arazisi kalmayacaktır. Bölge çiftçilerini buradan uyarıyoruz. İyi bir ev yapmak istiyorsanız köyünüzde yapın.

Tarlanın 10 dönümünü işgal ederek tarım arazilerini katletmeyin. Bu toprak sadece sizin deği,l kamunun da malıdır. Çoluk çocuğunuza ve gelecek nesillere karşı saygınız varsa çarpık yapılaşmadan ve keyfi uygulamadan vazgeçmelisiniz. Bu topraklar hepimizin ve bu toprakları aslına uygun işlerde kullanalım" çağrısında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 11:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut mahmut IP: 81.213.233.xxx Tarih : 11.10.2009 17:16:32

kardeşimiz haklı valla