5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çarpık yapılaşma tarımı tehdit ediyor

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle bölge insanının yüzünü güldüren tarım arazileri, çarpık yapılaşma sebebiyle tehlike altında.

Tarım arazilerinde son yıllarda yapılan aşırı ve bilinçsiz sulamadan ötürü tuzlaşma tehlikesi yaşanırken, bölgenin en verimli topraklarını şimdi de düzensiz ve bilinçsiz inşaatlar tehdit etmeye başladı.

Özellikle Harran ve Akçakale sınırları içerisinde kalan tarım arazilerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtildi. GAP Eğitim Yayım Araştırma (GAPEYAM) İşletmesi yetkilileri, Harran Ovası'nın yaklaşık 1 milyon 420 bin dekar olduğunu bildirerek, "Şu anda tarım arazilerinin binde biri çarpık yapılaşma yüzünden kullanılamayacak durumdadır. Bu yaklaşık olarak 14 bin 200 dekar toprağın kullanılamaması anlamına gelir. Bu da dört köyün tarım alanına tekabül eder. Maalesef buna her yıl yeni yerleşim yerleri ekleniyor. Yapılan araştırmalar sonucu, bu düzensiz ve kontrolsüz yapılaşma devam ederse 2050 yılında Harran Ovası'nda tarım arazisi neredeyse kalmayacak. Bu da çok düşündürücü bir durum. Yetkililerin buna göz yummasına anlam veremiyoruz. Ova iyi bir şekilde taranırsa ne kadar kaçak yapının olduğu görülür" dedi.

Bu yapıların önünün kesilmesi için proje üretilmesinin yanı sıra ciddi engelleyici cezai müeyyidelerin uygulanması gerektiğini kaydeden GAPEYAM İşletmesi yetkilileri, aksi takdirde verimli arazilerin yakın zamanda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını aktardı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 11:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?