5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çatalat Harabeleri'ne sahip çıkan yok

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bulunan Çatalat Harabeleri, yetkili kurumlar tarafından koruma altına alınmayınca, define avcılarının uğrak yeri oldu.

Arkeolog Şebnem Altan, harabelerin Kültür Bakanlığı tarafından tescillenmediğini belirterek, "Yetkililer bu konuda çok duyarsız davranıyor. Define avcıları bilinçsizce kazılarda bulunduğu için yapı çok zarar görmüş" derken, Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü yetkilileri, tarihi mekanları korumanın kendi görevleri olduğunu, ancak personel yetersizliğinden kaynaklı söz konusu mekanları koruyamadıklarını söyledi.

Viranşehir'in 30 kilometre güneyinde yer alan Çatalat Harabeleri'ne kimse ilgi göstermeyince define avcılarının hedefi haline geldi. 4 ve 5. yüzyıl Roma-Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen yapıların kalıntıları bulunurken, Çatalat harabelerinin, dört duvardan oluşan bir kale yapısına sahip olduğu tahmin ediliyor.

Etrafında su kuyuları bulunan harabelerde, kayaların üzerinde bulunan merdiven görüntüsü buradaki kayalarda motiflerin olabileceğini gösteriyor. Çatalat harabelerinin altında bulunan mağaranın ise sır dolu olduğu sanılıyor. Düz ve kurak bir arazide yer alan harabede, ayrıca kayadan oyulmuş su kuyuları bulunuyor. Burada hayvanların su içmesi için oyulmuş kurnalar göze çarpıyor.
Arkeolog Şebnem Altan, yapının eskiden dört duvarının bulunduğunu ve korunmadığı için tek kapısının kaldığını belirtti.

Tarihi yapının hala tescillenmediğini belirten Altan, "Günümüzde de birçok yerinde kazılar yapılmış. Korunmadığı için son duvarı da yakın bir tarihte yıkılmış. Bu yapıda hiçbir bilimsel araştırma yapılmamış. Şu an bu yapı tescil edilip koruma altına alınmamış. Yetkililer bu konuda çok duyarsız davranıyor. Define avcıları bilinçsizce kazılarda bulunduğu için yapı çok zarar görmüş. Bu yapı tescillenip, bilimsel araştırmalar yapılırsa, tarihe ait birçok bulguya rastlanabilinir" diye konuştu.

Altan, Viranşehir'in bu tür tarihi yapılarının birçoğunun tescillenmediğini ve kültür bakanlığı tarafından sahiplenmediğine dikkat çekti. Atlan, bu yapının hemen tescillenip, koruma altına alınması gerektiğini aksi takdirde kalan son kapısının da yıkılabileceğini söyledi. Altan, "Zaten define avcıları burada kazılar yapmış. Diğer duvarlarının tamamı yıkılmış durumda. Eğer tescillenip koruma altına alınmazsa yapı tamamen tarihe karışacak. Bu tür yapılar ilçemizin tarihi ve kültürel mirasları konumundalar. Eğer bu yapılar koruma altına alınıp restore edilirse hem ilçemizin tarihi korunmuş olacak hem de buralara çok sayıda turist gelmiş olacak" dedi.

Belediyenin tarihi mekanların korunması için resmi yazışmalar yapacağını kaydeden Altan, şunları söyledi: "Zaten bu yerleri tanıtan bir broşür hazırlıyoruz. Kimsenin Kültür Bakanlığı'na buraların koruma altına alınması için başvuruda bulunması gerekmiyor. Alan araştırması yapıp koruma altına almaları gerekir."

Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü yetkilileri, Viranşehir'de birçok tarihi yerin bulunduğunu, fakat ilçe merkezi dışında hiçbir yerin tescilli olmadığını belirtti. Kültür Bakanlığı'yla bu yerlerin tescillenmesi için resmi yazışmalar yapacaklarını belirten yetkililer, tarihi mekanların tescillenmesi için herhangi bir resmi başvurunun kendilerine yapılmadığını iddia etti.

Yetkililer, "Zaten kimsenin başvuruda bulunması da gerekmiyor. Bu bizim görevimiz. Personel sıkıntımız olduğu için tescil çalışmaları yapamadık" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 23:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?