5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

ÇATOM kadınları göz kamaştırıyor

Bozova ilçesinde bulunan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) bayanlarının yaptığı çalışmalar göz kamaştırıyor.

Başbakanlık Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü (BKİ) bünyesinde kurulan ÇATOM, kadınlarının hazırladığı projeler ve çalışmalar büyük beğeni topluyor.

ÇATOM'da bayanlara yönelik verilen iğne oyası, biçki dikiş, el sanatları, kuaförlük, satranç, okuma-yazma, ana sınıfı, bağlama, ev ekonomisi, sağlık eğitimi ve hukuk eğitimi kursları bayanların bilgilenmeleri kadar para kazanmalarını da sağlıyor.

Geçmişten günümüze gelebilen el sanatları ÇATOM kadınlarının parmakları arasında işleniyor. Duygularını büyük bir içtenlikle el sanatlarına dönüştüren Bozovalı kadınlar, yaptıkları çalışmalarla göz kamaştırıyor. Özellikle Anadolu geleneğinin vazgeçilmez bir parçası olarak kalmaya devam eden çalışmalar, gelecek kuşaklara aktarılıyor. Şanlıurfalı genç kızlar işledikleri el sanatları ile hem duygularını sanata dönüştürüyor hem de ÇOTAM tarafından sağlanan finans kurumları tarafından para kazanıyor.

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren ÇATOM Bozova Sorumlusu Dilek Kara, ÇATOM'ların kentlerin daha çok kırdan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerde, ilçe merkezlerinde ve merkezi köy yerleşimlerinde kurulan, topluma dayalı ve katılımcılığı esas alan merkezler olduğunu kaydederek, "ÇATOM'larda amaç; kadınların sorunlarının farkına varmalarına, tanımlamalarına ve çözümü için inisiyatif kullanabilmelerine fırsat oluşturmaktır. Kadınların kamusal alana daha fazla katılımlarını ve kamusal hizmetlerden daha fazla yararlanmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmak; kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Cinsiyet dengeli kalkınma sürecini başlatmak ve bu yolla yerel koşullara uygun, katılımcı toplum kalkınması temelli tekrarlanabilir model ve modeller geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. ÇATOM'lar dernekleşmiştir ve kooperatifleşme sürecine girmişlerdir. İlçedeki bayanların statüsünü yükseltmek için çalışmalar yapıp onları topluma kazandırmayı sağlıyoruz. Ayrıca ÇATOM'daki kurslara gelen kadınlara meslek edindirerek onların kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:16:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?