4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Cemil Çiçek'i susturun!

BDP EŞ GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ ŞANLIURFA'DA KONUŞTU

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin düzenlemiş olduğu iftar yemeği için geldiği Şanlıurfa'da konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş beraberinde, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nihat Oğraş, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ile geldiği Şanlıurfa'da iftar yemeğine katıldı. Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İl Başkanı İbrahim Ayhan ve partililer tarafından karşılanan Demirtaş ve beraberindekiler, iftar yemeği için Şehitlik Çamlık'a geçti. İftar sonrası bir konuşma yapan Demirtaş, boykot konusunda BDP'nin talepleri yerine getirilene kadar bir değişiklik olamayacağını söyledi.

Demirtaş, KCK'nın BDP, DTK ve 649 STK'nın çağrısına uyarak eylemsizlik ilan ettiğini ancak operasyonların ve can kayıplarının yaşanmaya devam ettiğini belirtti. Anayasa paketinin gündeme geldiği günden itibaren yapıcı bir muhalefet yapacaklarını, demokratik bir anayasanın yapılmasına katkı sunacaklarını, ancak kendilerinin de talepleri olduğunu ifade eden Demirtaş, "Seçim barajı, TMK ve tutuklu bulunan arkadaşlarımız ile çocuk tutsaklara ilişkin taleplerimiz var. Bunların yerine getirilmesi durumunda Anayasa paketini destekleyip, yeni bir anayasa için çalışmaya hazırız. Bu duruşumuzda sürekli kararlıyız. Meclis'teki komisyon aşamasında da, genel kurulda da aynı tavrı sergiledik. AK Parti'nin hazırladığı Anayasa paketine öneri sunan tek parti BDP'dir. Dosya hazırlayan tek parti biz olduk. Ancak AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, çıkıp 'öneri yapan hiçbir parti yok' dedi. BDP'nin yaptığı öneri ve verdiği dosyalar yok hükmünde sayıldı. CHP'nin MHP'nin kapısını aşındırırken, BDP'nin yaptığı öneriler yok hükmünde sayıldı. AK Parti, BDP yokmuş gibi davrandı, hiçbir önerimizi dikkate almadı. AK Parti örgütlü, özgür Kürt'ü tanımıyor. Ancak makarnalarına muhtaç, kendisine biat edecek, kuyruğuna takılacak Kürt'ü tanıyor. Biz de diyoruz ki Kürtler de onuru ile oynayan başkanı partiyi tanımaz. Bu Anayasa değişikliği AK Parti'nin tarihi bir oyunudur. Bu paket AK Parti'nin çıkarları için hazırlanmış bir pakettir. HSYK ile oynayıp hakimleri bir ideolojiden kurtarıp, başka bir ideolojiye teslim edecekmiş. Bunlardan anlaşılacağı üzere bizim için hiçbir şey yok. 'Evet' de 'Hayır'da bizim işimiz değil" dedi.

BDP'nin boykottaki ısrarının Türkiye halkına daha erken demokrasi getirme amaçlı olduğunu dile getiren Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz direnme geleneğinden geliyoruz. 'Evet' de çıksa 'Hayır' da çıksa biz kazanacağız. Çükü biz yeni, demokratik Anayasa için direnen cepheyiz. Boykot kararımız ilk gün ne ise bugün de odur. Taleplerimiz ortada. Bunlar konuşulmadan, gündeme alınmadan boykot kararımızda ilk günkü kadar kararlıyız."

"BDP yanlış yapmadı ki yanlışından dönsün" diyerek ,"Yanlış yapan AK Parti'dir, dönmesi gereken de onlardır" iddiasında bulunan Demirtaş, "BDP'nin talepleri Türkiye'nin çıkarına olan taleplerdir" görüşünü dile getirdi.

AK Parti'nin darbecilerle hesaplaşacağını söylediğine değinen Demirtaş, "Madem amacın o ise Kenan Evren'in en büyük eseri yüzde 10 barajıdır. Önce onu kaldır" derken AK Parti'nin seçim barajı nedeni ile BDP'den 20 milletvekilini aldığını ileri sürdü.

KCK'nin ilan ettiği tek taraflı eylemsizlik kararına da değinen Demirtaş, "Hükümetin, devletin derdi ne anlamış değiliz. Operasyonlar dahi durdurulmuyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Çıkmışlar meydanlarda PKK ile görüşüldü mü, görüşülmedi mi tartışması yapıyorlar. Eğer görüşülmediyse de mutlaka görüşülmelidir. Kalıcı barış için görüşülmesi gerekir. Görüşülmesin diyenler, kan aksın, cenaze gelsin diyenlerdir. Türkiye her gün gençlerini toprağa gömüyor. Yetmez mi artık bu cenazeler? Hükümet bu milliyetçi söylemlerin karşısında geri adım atmamalı, cesur durmalıdır. Barış cesaret ve yürek işidir. Hükümet bu tedirgin duruşu ile sorunu nasıl çözecek? BDP ile bile görüşmeyi zulüm sayan bir hükümet bu sorunun altından nasıl çıkacak" şeklinde sordu.

Son olarak Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek hakkında konuşan Demirtaş, "AK Parti Kürt sorununu çözmek istiyorsa Cemil Çiçek'i susturması lazım. Çiçek ortamı bulandırmak için PKK'liler sünnetsiz diyor. Cemil Çiçek'e göre sorun, sanki bir halkın kimlik, dil, kültür sorunu değil de, mesele birkaç PKK'linin sünnet sorunu. Belediye başkanımıza, toplumun değer yargılarına hakaret eden, 'Nijeryalılara Türkçe öğrettik bunlara öğretemedik' diyen bir hükümet sözcüsü kabul edemeyiz. Siyasetin önünün tıkanması durumunda şiddet ortaya çıkacak ve bu da çözüme katkı sunmayacak" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet Şanlıurfa'dan ayrıldı.

BDP EŞ GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ ŞANLIURFA'DA KONUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2010 Pazar 12:48:03
Güncelleme :23 Ağustos 2010 Pazartesi 00:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?