5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ceyhan karpuzuna yeni rakip

GAP projesiyle beraber sulu tarıma geçen alanlarda yetişen GAP karpuzu, tadı, aroması ve lezzeti bakımından Ceyhan karpuzuna rakip oldu.


Sulu tarıma açılan Bozova ilçesinin Yaslıca ve Yaylak beldelerinde yeni ürünlerin denenmeye başlandığı bildirildi. GAP karpuzu tat, aroma ve damak zevki bakımından, tüketiciler tarafından daha çok beğenildi. GAP karpuzu, Ceyhan'dan getirilen karpuzlara şimdiden rakip oldu. Kavunun üzerine karpuz aşısı yapılarak elde edilmeyen GAP karpuzunun gördüğü ilgi her geçen gün bölgede daha da artması bekleniyor.


Adana'nın Ceyhan ilçesi'nden Şanlıurfa'ya getirilen karpuzların tüketici tarafından rağbet görmediğini söyleyen Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Mithat Vural, "Ekolojik şartlarımız, suyumuz, havamız ve güneşimiz gereği karpuzumuz, Ceyhan'da yetişen karpuzlardan daha iyi" dedi.


GAP'ın faaliyete geçmesiyle birlikte bölgede ürün deseninin değiştiğini belirten Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Bülent Atılgan ise, "Daha önce kuru tarım yapılan bölgelerin, sulu tarıma geçmesiyle beraber yeni ürünler denenmeye başlandı. Sulu tarıma açılan Bozova ilçesinin Yaslıca ve Yaylak beldelerinde yeni ürünler denenmeye başlandı. Yeni denenen karpuz, şeker pancarı, sebze ve meyveler, bölge şartlarına uyum sağlayarak beklenenden daha fazla ürün vermeye başladığını ve ayrıca tat aroma ve lezzet olarak da diğer bölgelere göre çok daha iyi" diye konuştu.


Şanlıurfa merkeze bağlı Yaslıca Beldesi Muhtarları, M. Emin Çetiner de, deneme amaçlı ektiği karpuzun Ceyhan karpuzuna rakip olduğunu söyledi. Çetiner, "GAP karpuzumuz, tat, aroma ve damak zevki bakımından, tüketiciler tarafından daha çok beğenildi. GAP karpuzu, Ceyhan karpuzuna rakip oldu. 50 dönümlük arazime karpuz ektim. Dekara 8 ton ürün alıyorum. Bu karpuzların tamamını iç piyasada tüketiyorum. Özellikle bu yıl, kabaklara aşılanarak piyasaya sürülen karpuzlar tüketici tarafından tercih edilmedi. Ama benim yetiştirdiğim karpuzlar tamamen doğal olarak yetiştiriliyor. Piyasaya karpuz yetiştiremiyorum.Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi teknik elamanlarından aldığım destekle ürettiğimiz karpuz, giderek beğeniliyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2008 Cumartesi 14:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?