5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ceylanlar koruma altına alındı

Nesilleri tükenmekte olan ceylanlar, Şanlıurfa'da koruma altına alındı. Şanlıurfa İl Çevre Orman Müdürlüğü koruma altına aldığı ceylanların doğada yaşam şekillerini GPRS tasma ile uydudan takip ediyor.


Şanlıurfa İl Çevre Orman Müdürlüğü, ceylanları koruma altına almak amacıyla 1999 yılında 20 bin hektar alan üzerine kurduğu 75. Yıl Ceylan Üretme istasyonunda ceylan sayısı arttı. 9 yıl önce 15 ceylanın bulunduğu istasyonda, şu anda yaklaşık 400 ceylan bulunuyor.
Nesilleri tükenmekte olan ceylanları koruma altına alarak, çoğalmalarını sağlayıp, sayılarını arttıran Şanlıurfa İl Çevre Orman Bölge Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Rektörlüğü ile iş birliği yaparak şimdi de ceylanların doğada yaşam şekillerini belirlemeye çalışıyor.


TÜBİTAK destekli proje kapsamında 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonunda bulunan ceylanlardan 7 tanesine 15 gün önce GPRS verici tasma takıldı. Ceylanların1 yıl boyunca doğada dolaştığı yerlerin gezi koordinatları GPRS tasmada bulunan hafıza kartına kaydediliyor. Şanlıurfa İl Çevre Orman Müdürlüğü 1 yıl sonra ceylanların hangi saatlerde nereleri dolaştığı, ne gibi davranışlar sergilediğini uydu verici sistemle ortaya çıkaracak.


Şanlıurfa İl Çevre Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, koruma altına alınan ceylanlara karşı insanların çok duyarlı olduğunu koruma yönünden her hangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.


Ceylanları koruma altına altıkları projede başarılı olduklarını belirten Yüksel, "1999 yılında doğada 15 Ceylan vardı. Yapılan envanter çalışmada ceylanların sayısı arttı. Ceylanları uydudan takip etme projemizde ceylanların doğadaki yaşam şekilleri resmi bir belge ile elimizde olacak" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 11:39:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?