5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ceylanpınar'da sınırda bayramlaşma

Ceylanpınar ilçesinde bayramlaşma heyecanı başladı. Suriye'nin Resuleyn kasabasından 2 bin 571 kişi, akrabalarıyla bayramlaşmak için Ceylanpınar'daki sınır kapısından geçmeye başladı.

Türkiye ile Suriye arasında yapılan anlaşma gereği dini bayramlarda gerçekleştirilen 48 saatlik sınır ötesi bayramlaşma, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bugün başladı. Sabahın erken saatlerinde sınıra yakın bir bölgede toplanarak Suriye'den gelecek olan akrabalarını bekleyen vatandaşlar, yetkililerden 48 saat olan sürenin uzatılmasını talep etti. Şanlıurfa'da bulunan akrabalarının yanında Ramazan Bayramı'nı geçirmek isteyen Suriyeli 2 bin 571 kişi, sınırda kurulan bilgi işlem merkezinde evraklarını göstererek Türkiye'ye giriş yapıyor.

Suriye'den yetkili olarak Türkiye'ye geçen Resuleyn Mıntıka Müdürü Albay Zeki Hammadi Elbasti ile Ceylanpınar Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu ve Viranşehir 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Binbaşı Ümit Topaloğlu karşılıklı çiçek takdiminde bulunarak bayramlaştı. Kaymakam Yusuf Gökhan Yolcu ve Resuleyn Mıntıka Müdürü Albay Zeki Hammadi Elbasti, iki ülkenin bayraklarını öperek birbirlerine hediye etti.

Sınırda yapılan geçişler sırasında her iki tarafta da davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Halaylarla karşılanan gruplar arasında birbirini uzun süreden beri görmeyen akrabaların buluşması duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Sabahın erken saatlerinde olması nedeniyle önceki yıllara göre bayramlaşma biraz sönük geçti. Akrabalarıyla bu yıl 20. kez buluşan Suriyeli ve Türk vatandaşlar ise, sürenin kısa olmasından yakındı. Geçişlerde ilk olarak Suriye'nin Resuleyn kasabasında oturan Casım El Şabani akrabalarını görmek için sınırdan giriş yaptı. Suriyeli Şabani, Ceylanpınar ilçesindeki akrabası olan Ahmet Ayrılmaz'ı görmeye geldiğini söyledi. Suriye'den gelen vatandaşlar yakınlarına beraberinde arabalar dolusu hediye getirdi.

Bu arada, bayramın üçüncü günü Suriye'den Türkiye'ye 2 bin 571 aileden bin 250 ailenin Suriye'den Türkiye'ye geçeceği kalanların ise yarın geçiş yapacağı öğrenildi.

Yetkililer, imzalanan protokol gereği sabah saat 09.00'da başlayan girişlerin yarın geç saatlere kadar devam edeceğini belirtti. Bayramlaşma süresince ilçede 50 polis, 100 memurun görev alacağı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2008 Perşembe 11:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?