5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ceylanpınar'ın bitmeyen tapu sorunu

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde tapusu bulunmayan evlerin ve iş yerlerinin hazine arazisi üzerine yapıldığı gerekçesiyle, ev iş yeri sahiplerine para cezası uygulandı.

Evini yaklaşık 20 yıl önce inşa ettiğini dile getiren Celalettin Yıldız, “45 bin nüfuslu Ceylanpınar ilçesi yıllardır, tapu sorunuyla uğraşmaktadır. Ceylanpınar’da bulunan bir çok ev ve iş yerinin tapusu bulunmamaktadır.

Mal Müdürlüğü tarafından elime ulaşan tebligatta evimin tapusuz olduğu ve devlet arazisini işgal ettiğimden dolayı 2 bin TL para cezasına maruz kaldığımı öğrenince neye uğradığımı şaşırdım. Bu tebligat bir tek bana değil, Ceylanpınar ilçe halkının çoğunluğuna iletildi. Yani şimdi kendi ilçemde işgalci olarak gözükmem beni oldukça üzmüştür. Yıllardır ilçenin tapu sorununu çözemeyenler suçlu sayılmazken, bizler şu an işgalci durumundayız. Ben amelelik yapıyorum. Ayda elime 500 TL geçmektedir. Bana işgalci olarak kesilen para cezasını ödemem mümkün değildir. Gelip beni evimden atsınlar. Bizler bu ilçede yıllarca yaşayıp, bu ilçeye hizmet ettik. Ama şimdi işgalci olduk. Devlet yetkililerinin bu soruna bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

Ceylanpınar ilçesinde 1976 yılında yapılan kadastro çalışmalarında ilçenin ancak yüzde 10'luk kısmı tapulanmıştı. Kalan yüzde 90'lık kısmı ise hazine arazisi olarak tapu kaydına işlenmişti. 2001 yılında kabul edilen 4706 sayılı yasa gereğince ilçenin Ankara Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, mülkiyeti hazineye ait ve 2000 yılından önce üzerinde yapılaşma olan 193 adet kadastro parseli, 4706 sayılı yasanın 5. maddesi gereğince, üzerinde toplu yapılanma olan hazineye ait taşınmaz mallar, öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere, metrekare birim değeri üzerinden belediyelere devredilmişti.

Devredilen parsellerin bir çoğunda üzerinde fazla konut olması ve imar planına göre yola tecavüzlü olması, bu parsellerde bulunan şahısların ileride birbirleri ile veya belediye ile problem yaşamalarına neden oluyordu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 18:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?