4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Cezaevinde yangın: 13 ölü

Şanlıurfa’da BDP Milletvekili İbrahim Ayhan’ın da kaldığı E Tipi Kapalı Cezaevi’nin adli suçluların bulunduğu 18 kişilik koğuşta kavga çıktı. Kavgada yatak ve yorganların ateşe verilmesi sonucu çıkan yangında 13 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.

Eyyübüye semtindeki E Tipi Kapalı Cezaevi’nde dün gece saat 20.00 sıralarında adli suçluların kaldığı koğuşta kavga çıktı. İddiaya göre, 18 kişinin kaldığı C-15 koğuşundaki kavgada mahkûmlar tarafından yangın çıkarıldı.

Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, yaralı mahkumlar çevre hastanelerde tedavi altına alındı. Cezaevinde tutuklu bulunan BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

PKK’nın şehir yapılanması olan KCK tutuklusu BDP Milletvekili İbrahim Ayhan’ın yanı sıra 1070 kişinin kaldığı cezaevine, sayıda jandarma ve polisle birlikte itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun da cezaevine giderek çalışmaları yönlendirdi. Polis, cezaevi çevresini ablukaya alırken, jandarma da olaya müdahale etti. Haberin yayılmasıyla birlikte yaklaşık 500 hükümlü ve tutuklu yakını da cezaevi çevresinde toplandı.

Cezaevindeki yakınlarından haber almak isteyen aileler ile polis arasında da zaman zaman gerginlik yaşandı. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olay yaklaşık 1.5 saatte kontrol altına alındı. Çıkan yangın da itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında ilk belirlemelere göre 13 mahkûm hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. Yaralılar ambulanslarla çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu yaptığı açıklamada “Cezaevindeki isyan siyasi tutukluların değil, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşta meydana gelmiştir ve şu anda kontrol altındadır” dedi.

'SİYASİ DEĞİL'
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, cezaevinde yaptığı incelemelerin ardından  açıklamalarda bulundu. 

Olayın siyasi bir boyutunun olmadığını kaydeden Güvenç, şunları söyledi:

"18 kişinin kaldığı C 15 koğuşunda mahkumlar kendi aralarında tartışarak kavga çıkarıyorlar. Kavga sonucunda yatakları yakıyorlar.

Yangından 5 kişi kendisini kurtarak tuvalete kaçıyorlar. 5 kişiden 2'si ayakta tedavi gördü, şimdi cezaevindeler. Diğer 3 kişi hastanede tedavi görüyor.

Terör suçlularının kaldığı koğuşlarla ilgili bir problem bulunmuyor. Bu koğuş tamamen adli suçluların kaldığı bir koğuş. Kendi aralarında çıkan tartışma sonrası yatakları yakıyorlar. Cezaevi yönetimi ve gardiyanlarla ilgili bir sorun yok.

Maalesef kapıların açılmasına kadar geçen sürede böyle bir olay yaşadık. Cezaevinde durum şu anda sakin. Savcı gerekli otopsi ve inceleme çalışmalarına başladı. 13 ölümüz var."

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Başbakan Erdoğan da Meksika ziyareti öncesi Esenboğa Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında konuya değindi.

Olaya ilişkin asıl bilgilerin, yapılacak teftişin ardından ortaya çıkacağını belirten Erdoğan, yangından sağ kurtulan bir kişinin, ''Arkadaşlar arasında kavga çıktı. Kavgayı müteakiben koğuşu ateşe verdiler'' dediğini bildirdi.

Erdoğan şöyle devam etti:

''Adalet Bakanımız, Şanlıurfa milletvekilimiz ve Valimizle görüştüm. Valimiz koğuşu gezmiş, incelemiş. Detay bilgiler aldım. Bu konuyla ilgili asıl bilgiler yapılacak teftişin ardından ortaya çıkacak.

Sağ kalanlardan bir tanesiyle Valimizin yaptığı görüşmeye göre; 'Önce arkadaşlar arasında bir kavga çıktı, kavgayı müteakiben ateşe verdiler. Ben kendimi dışarı atarak kurtarabildim' diyor.

5 kişi hastanede ama durumlarının ağır olmadığı söyleniyor. Temennim odur ki o 5 kişide bir şey çıkmaz. Ama maalesef 13 kişi yangın neticesinde öldü.

'İNCELEME YAPILACAK'
Koğuşun 18 kişilik kapasiteye uygun olmadığı yönünde Vali beyin söylediği bir şey var. Bunların hepsinin incelenmesini Adalet Bakanımızdan isteyeceğim.''

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu sabah cezaevine giderek incelemelerde bulundu.
 

...
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2012 Pazar 10:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?