5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Cezaevlerinde ‘insan hakları’ yarışması

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle yapılan etkinlikler kapsamında Şanlıurfa Kapalı ve Yarı Açık Cezaevinde kalan mahkumlar arasında resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlendi.

Türkiye'de ilk defa İnsan Hakları konulu bir yarışmanın cezaevinde yapılması yönüyle önem kazanan etkinlik sonucunda dereceye giren mahkumlara ödülleri Şanlıurfa Kapalı ve Yarı Açık Cezaevi'nde düzenlenen törenle verildi.

Törene Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Cumhuriyet Başsavcısı Kadir Yılmaz, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri ile yarışmada dereceye giren mahkumlar katıldı.

Şanlıurfa'da görev yapan öğretmenler arasında oluşturulan komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; resim yarışmasında birinciliği Müslüm Hartavi, ikinciliği Mehmet Çelik, üçüncülüğü ise Kadri Karagün kazanırken, şiir yarışmasında birinciliği Şerif Çak 'Herkese Soruyorum' adlı şiiriyle, ikinciliği Müslüm Hartavi 'Rüya' adlı şiiriyle ve üçüncülüğü de "Gözbebeklerine Yazdım" adlı şiiriyle Mehmet Çelik kazandı.

Kompozisyon dalında ise, birinciliği 'Akleden Kalpler' adlı kompozisyonuyla Müslüm Hartavi, ikinciliği 'İnsan ve İnsan' adlı kompozisyonuyla Zeki Barlin, üçüncülüğü ise 'Hangi İnsanın Hakkı' adlı kompozisyonuyla İzzet Binici kazandı.

Yarışmalarda dereceye giren birincilere 250, ikincilere 150, üçüncülere ise 100'er TL para ödülü verilirken, mahkumlar ödüllerini Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'dan aldı.
Yarışmada resim ve kompozisyon dalında birinci, şiir dalında ise ikinci olan Müslüm Hartavi kazandığı 650 TL tutarındaki para ödülünün 500 TL'sini Filistin'deki Müslümanlara bağışladı. Hartavi, "İsrail'in zulmü altında inleyen Müslüman kardeşlerime yapabileceğimiz en büyük şey maddi ve manevi yardımlarımızdır. Bu bağış, Filistinli insanları çocuk, kadın demeden özgürlüklerini kısıtlayan İsrail'e özgürlüğü kısıtlı bir vatandaş olarak arkadaşlarım adına verdiğim bir tepkidir" dedi.

Törenin sonunda bir açıklama yapan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Bütün mesele insanın insanca yaşamasıdır. Onun hakkı olan her türlü yaşam biçiminin kendisine verilmesi yönüyle bu hafta boyunca sürekli bu etkinlikler konuşuldu. Şanlıurfa'da da İnsan Hakları tabi bir haftaya münhasır değil yılın her ayına, her gününe münhasır olması gerektiğinden, bu etkinliklerin yaygınlaştırması noktasında ceza evinde ilk defa böyle bir yarışma düzenleniyor. Belki ilk defa bu yıl Türkiye'de bir cezaevinde İnsan Haklarıyla ilgili bir yarışma düzenlendi. Kompozisyon, şiir ve resim dallarında 34 eserin katıldığı yarışmada hepsi birbirinden güzel eserler ortaya çıktı. Komisyonu oluşturan öğretmenlerimiz bu eserler arasında dereceye girenleri seçerken bir hayli zorlandıklarını bildirdiler. Bu yarışmada başarılı olan kardeşlerimi kutluyor, organizasyonda emeği geçen Başsavcımız Kadir Yılmaz'a ve İl İnsan Hakları Kurulu Üyelerimize bu konudaki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 17:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?