5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçi karasabandan vazgeçmiyor

21. yüzyılda teknolojik alanlarda gelişmeler sağlanırken, Güneydoğu'da halen dededen kalma teknikler uygulanıyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) devreye girmesinin ardından makineleşemeyen tarım sektöründe hala babadan kalma eski usuller kullanılıyor. Türkiye'nin en verimli arazilerinin bulunduğu Güneydoğu'da tarım sektöründe makineleşme oranı istenilen seviyelere çıkmadı. Şanlıurfa'nın Suruç, Siverek, Viranşehir ilçesinde susuzluk nedeniyle bir çok çiftçi halen karasaban kullanıyor.

Suruç ilçesinde susuzluk nedeniyle ektikleri üründen yeterli verimi alamadıklarını belirten çiftçiler, "Bu yıl da yeterli yağmur alamadık. Bizim işimiz yağmura kalıyor. Yağmur yağarsa iyi verim alırız, yağmazsa o yılı zararla kapatırız. Traktör kullanırsak masrafımız çok oluyor. Bu nedenle traktör yerine karasaban kullanıyoruz. Makine gücü bize maliyet getiriyor. Tarlalarımız susuz olduğu için insan gücü kullanmak zorundayız. Suyun geleceği günü bekliyoruz. Suruç sulama projesinin bir an önce bitmesini bekliyoruz" dedi.

Bu arada, yapılan bir araştırmada bölgede halen binlerce çiftçi karabasan kullanıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı uzmanları, bölgede tarımsal kalkınmanın en önemli darboğazlarından birinin, işletmelerde tarımsal mekanizasyon ve modern alet ekipman kullanım yetersizliğinin olduğunu kaydetti. Tarım mekanizasyon düzeyi açısından bölgenin, Türkiye ortalamasının altında olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle diskli ve diğer tırmıklar, rototiller, üniversal ekim makinesi, pnömatik ekim makinesi, pülverizatör, balya makinesi, çapa makinesi, harman makinesi, slaj makinesi, gübre dağıtma makinesi, ark pulluğu, sap keser, anız parçalama makinesi ve atomizör gibi tarım makineleri açısından diğer bölgelere göre daha düşük seviyede olduğunu ifade ediyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 12:52:01
Güncelleme :28 Temmuz 2009 Salı 12:57:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?