5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçi susuzluktan yanıyor

Kuraklık ve susuzluk Şanlıurfalı çiftçiyi olumsuz yönde etkiliyor.


Bu yılın yağışsız geçmesi sebebiyle Akçakale ve Harran bölgesindeki çiftçiler sıkıntılı günler geçirdiklerini belirtti. Çiftçiler, "GAP'ın yanı başındayız ve susuzluktan kavruluyoruz. Bize de su gelmesi için yetkililerden yardım ve ilgi bekliyoruz" dedi.
2004 yılında yapımına başlanılan Akçakale ilçesine bağlı Sevimli Tilkili, Alatlar, Bolatlar, Ceylanlı, Şahinler, Gözdeğmez, Tatlıca ve Gündaş köyünde sulama kanallarının bitmiş olmasına rağmen hala bu köylere su verilmemesi köylüler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Çiftçiler, şebekesi hazır olan bu bölgede yaklaşık olarak 750-800 aile yaşadığını belirterek susuzluktan çatlayan toprakların olayın ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Tamamlanan sulama kanallarına bir an önce su verilmesini isteyen Ceylanlı köyü sakinlerinden Abut Akay, "Susuzluk canımıza tak etti. 2004 yılında yapılan sulama kanallarına halen su bırakılmadı. Pompalar yapıldığı halde bize su verilmiyor. Daha neyi bekliyorlar? Her yıl ekin ekip kaldıramıyoruz. Artık tarlalarımızı ekecek takatimiz kalmadı. Devlet büyüklerimizin sesimizi duymasını bekliyoruz. Yaklaşık olarak 13-14 köye şebeke bağlanmış durumda. Bu köylülerin hepsi su bekliyor. GAP'ın ortasındayız ancak susuzluktan kırılıyoruz. Başvurmadığımız hiçbir yer kalmadı, kime gideceğimizi bilmiyoruz. Susuzluktan tarlalarımız çatladı. Birileri bizim sesimize kulak versin" dedi.


Şahinler köyü sakinlerinden Halaf Abay ise, "Üç seferdir kuyu kazıyorum ve su çıkmadı. Artık kuyu kazacak takatim kalmadı. Ancak yer altı su şebekesinin suyu gelseydi bu zahmetlere kalmazdık. Bir zamanlar buralarda su olduğundan ceylanlar gezerdi. Şimdi susuzluktan ekin ekemiyoruz. Yetkililer sesimizi duysun. Susuzluktan tarlalarımız çatladı" diye tepki gösterdi.

..
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 17:05:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?