4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Çiftçi tarlaya indi

URFALI ÇİFTÇİLERİN HUMMALI ÇALIŞMASI BAŞLADI

Şanlıurfa'da çiftçilerin sebze ekiminde hummalı çalışması başladı. Çiftçiler teknolojik araçlar yerine insan gücüyle çalışıyor.

Tarlasında domates ekimi yapan çiftçiler, diğer üreticiler gibi daha kaliteli ürün elde edebilmek için tarlasını kendisi sürüyor. Sabahın erken saatinden itibaren tarlasının başına gelen çiftçiler, bu yıl iyi bir rekolte alacağını söyledi. İyi hasat dönemi geçirmeyi umut ettiğini anlatan bir çiftçi, geçmiş yıllarda fazla rekolte elde edemediklerini, bu yıl ki yağışlarla bereketli bir dönem yaşayacaklarını söyledi.

Şanlıurfa'nın Saklıca köyünde yazlık sebze ekim hazırlıklarını yaptığını belirten çiftçiler, en büyük sıkıntılarının akaryakıta gelen zammın olduğunu söyledi. Köyde karasabanı kendilerine bağlayarak tarla süren çiftçiler, ilginç görüntüler oluşturuyor.

Gelişen teknoloji ve tarımda kullanılan iş makineleri ne kadar ilerlese de üreticiler kara sabanı terk etmediğini anlatan çiftçiler, "Köylerde bulunan küçük arazi parçalarında üretim yapan çiftçiler, öküz ve atlarla çekilen kara sabanı kendilerine bağlayarak tarlalarında ekim yapmaya devam ediyorlar. Domates fidelerini toprağa dikmek için en kolay yolun kara sabanla çukur açmaktır. Eskiden tarlalarımızı kara sabanla işlerdik. Şimdilerde traktör ve değişik tarım araçları kullanılmaya başlandı. Fakat iş makinesiyle işlenmiş arazimize domates fidelerini dikerken ellerimizle çukur açıyoruz. Bu da bizi yoruyor. Ama bizim bulduğumuz bu yöntemle ekim daha kolay yapılıyor. Eskiden öküz ve atlarımıza bağladığımız bu kara sabanları insan gücüyle çekerek tarlada fidelerin dikilebileceği küçük kanallar oluşturuyoruz. Bu kanallara da fidelerimizi koyup etrafını toprakla kapatıyoruz. Mazot ve benzin fiyatları aldı başını gidiyor. Bir dekar tarlanın sürülme maliyeti yüksektir. Bunun biçimi ve hasadını hesapladığımızda tarladan gelecek ürün maliyetini karşılamıyor. Zahmetli oluyor, ama buna bu şartlarda mecburuz. Mazotun litresi 3 TL'yi buldu, Benzin ise 4 TL'ye yaklaştı. Çok yüksek bir rakam. Çocukların rızkını bu yöntemlerle çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

URFALI ÇİFTÇİLERİN HUMMALI ÇALIŞMASI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 09:44:02
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 12:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?