5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçi uyarılara kulak asmıyor!

Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda anız yangınları devam ediyor. Yetkililerin uyarılara rağmen, onlarca çiftçinin tarlalarındaki anızları yaktığı bildirildi.
Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinin anız yakılmaması konusunda yaptıkları uyarılara aldırış etmeyen Harran'da bazı çiftçiler, tarlalarındaki biçim sonrasında anız yakmaya devam ediyor.


Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bir süre önce konuyla ilgili olarak, "Anızın yakılması her ne kadar toprağın kolay işlenmesine ve tohum yatağının hazırlanmasını kolaylaştırıyorsa da, bir o kadar da toprağın organik madde kaynağı olan sap ve saman yakarak kül haline getirmektedir. Ayrıca toprağın içinde bulunan faydalı böcek ve mikroorganizmayı ve hayvanlara zarar vermektedir. Anızların yakılması başta toprağa, çevreye, iletişime elektriğe ve insan sağlığına zarar vermektedir" uyarısında bulunmuştu.


Harran Ovası'nda anız yakan çiftçiler ise, ikinci ürün olarak buğdaydan sonra pamuk ya da ikinci başka bir ürün ekmek için mutlaka anız yakmaları gerektiğini ifade ettiler. Anız yakışını engellemek için, sap toplayıcı alet olmadığını belirten çiftçiler, anız yakmaya devam edeceklerini söylediler.

..
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 17:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?