5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçi yağmurlama sistemini sevdi

Akçakale ve Harran Ovası'nda çiftçiler damlama ve yağmurlama sistemini sevdi.

Damlama ve yağmurlama sistemleri pratik ve rahat olunca, sistem ovada hızlı bir şekilde yayılmaya başladı.

Bu yıl ekim sezonunda yağmurlama sistemini kullanan çiftçiler, pamuk bitkisinin daha erken ve gürbüz yetiştiğini ifade ettiler. Çiftçiler yağmurlama sisteminin sulamada en ideal teknik olduğunu söylediler. Çiftçiler, daha az suyla daha fazla alan suladıklarını kaydetti.

Çiftçinin sulama yöntemleri konusunda bilinçlenmesi ile paralel olarak sulama tekniklerinde de ciddi değişimler oluyor. Çiftçiler sulamada, yağmurlama ve damlama tekniğinin verim kaldırmada daha sonuç verici bir uygulama olduğunu kabullenmesiyle Akçakale ve Harran ovasındaki çiftçiler hızlı bir şekilde damlama ve yağmurlama sistemlerine yöneldi.

Yağmurlama sistemlerinin kullanılması ile birlikte ürünlerinin gelişiminde açık bir farkın görüldüğünü söyleyen Akçakale İlçesi Oymaklı Köyü sakinlerinden Ali Kurt, bölge çiftçisinin salma ve tabaka sulama sistemini terk etmesi gerektiğini ifade etti.

Kurt, "Tarlalarımız meyilli olduğu için salma tekniği ile suladığımızda su tarlada durmuyor. Direk baş aşağı gidip, tahliye kanalına dökülüyor. Tarlaya attığımız ilaç ve gübre suyun şiddetli akışı ile tarlaya nüfuz etmiyor. Ancak yağmurlama sistemi öyle değil. Sulama yavaş olduğu için hem gübre hem ilaç toprağa sirayet ediyor. Bunun sonucu olarak ta ürünlerimiz daha erken zamanda ve daha kaliteli yetişiyor. Yağmurlama olunca verimli topraklarımız tahliyeleri gitmiyor. Bu tenkille hem erozyon hem de az sulama yapıldığı için tuzlanma engellenmiş oluyor. Bölge çiftçisinin en kısa zamanda damlama ve yağmurlama sistemine geçmesi lazım. Artık ilkel ve bilinçsiz sulama tekniklerini bırakmaları gerekir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 11:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?