2
Mayıs
2024
Perşembe
ŞANLIURFA

Çiftçi zor dönemde

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, elektrik borcundan dolayı çiftçinin her an cezaevine girme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, çiftçinin zor durumda olduğunu kaydederek, "Tarlalarımızı ucuz bir fiyatla devletimize devredelim. Devlet, Avrupa Birliği’ne (AB) hibe etsin veya arazilerimizi prim olarak AB’ye versinler" dedi

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, 5 bin 200 sulama birliğinin TEDAŞ’a 347 trilyon lira borcunun olduğunu, bunları ödeyemediği takdirde çiftçiye cezaevi yolunun göründüğünü belirterek, "Akçakale, Ceylanpınar, Viranşehir ve merkezde bulunan toplam 6 bin 410 sulama birliğinden 5 bin 200 sulama birliğimiz için elektrik borcundan dolayı kanuni takip işlemi başlamıştır. Diğer kalan sulama birlikleri ise takiptedir. Toplam enerji borcumuzun 2003 yılında 108 trilyon olduğu söylendi. 2004 yılında ilk 6 ay itibariyle 347 trilyon borcun mevcut olduğunu belirttiler. Bize, Başbakanımız, Enerji Bakanımız, Tarım Bakanımız ile yaptığımız görüşmelerde, faizlerin affedileceğini, ana paranın da 3 eşit taksitte ve 139 bin liradan alınan enerji fiyatlarının da düşürüleceği söylendi. Ama maalesef bir netice almış değiliz. Paramız olsa da bu parayı ödeseydik" dedi.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, pamuğu ektiklerinde gübre ve motorin fiyatlarında, şimdiki fiyatlara bakıldığında büyük farklılık olduğunu belirtti. Dolap, pamuk fiyatında her geçen yıl düşüş olduğunu kaydederek, "Pamuğu ekerken gübrenin fiyatı 340 bin liraydı. Mahsul tarlada kaldı. Aynı gübre bugün 560 bin lira. Motorin 1 milyon 140 lira iken şimdi mazot 1 milyon 800 bin lira oldu. Pamuğun fiyatı 2003 yılında bir milyon 50 bin liradan satılıyordu. Pamuk bu yıl 450 bin liraya alıcı buluyor. Pamukta birinci ürünün yüzde 80’i tarlada duruyor. İkinci ürün dahi toplanamamıştır. İşçi bulamıyoruz. İşçi fiyatları kilograma 200 bin lira. Zaten mahsul 450 bin liradan alıcı bulamazken çiftçi bu parayı neden versin? Sayın Tarım Bakanımız gelip Şanlıurfa’daki oto alım satımlardaki satılan traktörleri görsün. Oto galeriler traktörlerden geçilmiyor" diye konuştu.

Çiftçinin sokağa döküldüğünde kimsenin engel olmayacağını kaydeden Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, "Çiftçi sokağa döküldüğü takdirde bunun önünü kimse tutamaz. Çünkü içi yanıyor. Bu memleket hepimizin. Bu tür işleri kimse istemiyor. Bunların önlenmesi için bir an önce önlem alınsın. Çiftçi sokağa döküldüğü takdirde polisle askerle karşı karşıya gelecek. Ne zamana kadar üvey kardeş muamelesi ile karşı karşıya kalacağız. Tüm medyadan rica ediyorum. Magazin programlarına verdikleri kıymetin yüzde 50’sini biz istiyoruz. Bizim taleplerimizi dile getirin" şeklinde konuştu.

AB ile rekabet şanslarının olmadığını belirten Dolap, "AB’ye gireceğiz ama ABD bugün 67 cent, Yunanistan 52 cent destekleme veriyor. Benim ülkem bana 6 cent veriyor. Ben bununla nasıl AB’de rekabet edeceğim. AB’ye girdiğim takdirde mevcut olan tarlamda gidecek. Onlara satmak durumunda kalacağım. Çoluk çocukların geçimini bile sağlayamıyoruz. Nasıl onlarla rekabet edeceğiz" diye konuştu.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, 2005 yılında hangi ürünü ekeceklerini bilmediklerini, tarlada kalmayacak ürün arayışı içinde olduklarını belirtti. Dolap, "Ziraat Odası Başkanı olarak odada oturamıyorum. Tüm oda başkanları yürüyüş yapalım, sokaklara dökülelim çağrılarında buluyorlar. Bu ülke hepimizin ülkesi, birlikte sahip çıkmamız lazım. Ankara’da masa başında bu memleketi idare etmek isteyen insanlar gelsin, bölgeye insinler çiftçinin ızdırabı, buradaki çektiği çileyi görsünler. Vicdanlarına göre karlarını versinler. Bakanlara, hükümete karşı iyi görünebilmekle bunlar olmaz. Bizim ne söylediğimizi gelsin burada görsünler. Hayatları Ankara’da geçiyor. Gelsinler çiftçinin durumunu yerinde görsünler. Ne yapacağız, dilencilik mi, hamallık mı yapalım? Tarlalarımızı ucuz bir fiyatla devletimize devredelim. Onlarda AB’ye hibe etsinler. Devlet elimizden almadan biz verelim. Onlar AB’ye prim olarak versinler" ifadelerini kullandı.

ş.urfa
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 12:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RAMAZAN AKGÖBEK IP: 88.225.214.xxx Tarih : 12.06.2008 14:03:34

mrb sayın zirat odası başkanımız ne olacak bu çifçinin hali bu işsizliğin sonu nezaman gelecek acaba çifçi zor durumda olduğu biliyorsunuz sayın başkanım