5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiler anız yakıyor

Yetkililerin bütün uyarılarına rağmen Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran ilçelerindeki kısal alanlarda çiftçiler anız yakmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin uyarılarına rağmen, çiftçiler anız yakmaya devam ediyor. Yetkililer, "Anızın yakılması her ne kadar toprağın kolay işlemesine ve tohum yatağının hazırlamanı kolaylaştırıyorsa, bir o kadar da toprağın organik madde kaynağı olan sap ve saman yakarak kül haline getirilmektedir. Ayrıca toprağın içinde bulunan faydalı böcek ve mikroorganizmaya ve hayvanlara zarara verilmektedir. Anızların yakılması başta toprağa, çevreye, iletişime, elektriğe ve insan sağlığına zarar vermektedir" dediler.

Bölge çiftçisi ise, ikinci ürün olarak buğdaydan sonra pamuk, susam ya da ayçiçeği ve mısır ekmek için mutlaka anızları yakıp ekin hazırlığı yapmak gerektiğini ifade ettiler. Anızın zirai aletlerle toplanması gerektiğini ancak ellerinde böyle bir donanımın olmadığını söyleyen çiftçiler, anız yakmaktan başka çarelerinin olmadığını belirttiler.

..
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2008 Pazar 11:04:15
Güncelleme :15 Haziran 2008 Pazar 11:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?