5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiler buğday fiyatlarına isyan etti

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde çiftçiler düşük olan buğday fiyatından yakındılar. Geçen yıl 80 ile 90 Kuruş civarında olan buğday bu yıl 35 ile 45 Kuruş arasında alıcı buluyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım baremlerinin 40 TL seviyelerine kadar düştüğüne dikkat çeken çiftiler, yetkililere sitem etti. Viranşehirli esnaf Eyyüp Sancak, "Geçen yıl bu tarihlerde 80-90 Kuruşa satılan buğday, artan üretim girdi maliyetlerine karşın fiyatlarda yüzde 30 ile 40 oranında düştü. Çiftçi, esnaf ve hamal, geçimini buğdaydan sağlıyor. Buğdayın fiyatının bu kadar düşmesi herkesi zarara uğrattı" dedi.

Zahireciler Derneği Başkanı Celal Sancak ise, "Özellikle Ankara, Konya, Çorum, Kayseri gibi verimin düşük olduğu bölgelerde açıklanan fiyat büyük sıkıntı oluşturacaktır. Açıklanan hububat müdahale alım politikası, çiftçilerimizin beklentilerini karşılamıyor. Verimin yüksek olduğu Şanlıurfa'da, buğday fiyatlarının bu kadar düşmesi üzücü bir durum. Buğday fiyatları artırılmalı yada prim miktarları artırılarak, üreticilere ürünü satma imkanı sağlanmalıdır" diye konuştu.

Buğday fiyatlarının düşüşü hububat pazarında çalışan hamalların da tepkisine de neden oldu. Hamallar, "Fiyatlar çok düşük. Çiftçiler esnaflar zarar ediyor. Tabi ki, bu bizi de etkiliyor, iş bulamıyoruz. Bazen bir ekmek parası dahi çıkarmıyoruz" dediler.

Çiftçilerden Mehmet Çakmak ise, "Buğdaydan gelir sağlıyoruz. Hükümetin verdiği bu fiyata göre herkes zarar ediyor. Bunun gübresi, mazotu, ilacı, işçi masraflarınla buğdayımızı karşılaştırdığımızda zarar ediyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 11:13:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?