3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Çiftçiler hükümete kızgın

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, hükümetin fındıktaki don yüzünden Karadeniz Bölgesi’ndeki üreticilere yardım edeceğini belirterek, "Evet fındık dondan zarar gördü ama Doğu ve Güneydoğu’da da kayısı ile fıstık üretimi yerle bir oldu. Karadeniz’e sahip çıkan hükümet, Doğu ve Güneydoğu’ya niye üvey evlat muamelesi yapıyor" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın afet yardımı yapılacak bölgelerle ilgili açıklamasından sonra yaptıkları araştırmada, Doğu ve Güneydoğu illerinin kapsama alınmadığını öğrendiklerini belirten Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, "Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankası yetkililerine yaptığımız tüm müracaatlara rağmen destek verilecek iller açıklanmadı. Ancak bizim yaptığımız araştırmalar sonunda 50 trilyon liralık desteğin sadece Karadeniz Bölgesi’nde dondan zarar gören fındık üreticilerine yapılacağını öğrendik. Eğer uygulama bu şekilde yapılırsa Türkiye’nin diğer bölgelerindeki çiftçiler büyük bir haksızlığa uğrarlar" diye konuştu.
Nisan ayında yaşanan don olayından sadece fındık üreticisinin değil, kayısı, fıstık üreticilerinin de büyük zarar gördüğünü vurgulayan Dolap, "Ancak hükümetimiz sadece fındık üreticisine destek olmak için Karadeniz Bölgesi’ne afet yardımı yapacak. Ya Doğu ve Güneydoğu’da ürünü zarar gören kayısı ile fıstık üreticisi ne olacak. Hükümet bu bölgeye niye üvey evlat muamelesi yapıyor. Bizim hakkımızı kim savunacak. Bu nasıl bir uygulama, bölgeler arası ayrım yapılıyor. Şanlıurfa’da geçen yıl 32 bin ton fıstık üretildi, ancak bu yıl don yüzünden üretim 3 bin tona kadar düştü. Bölgemiz çiftçisinin yaşadığı bu sonuç afet değil de nedir?" şeklinde konuştu.
Bölge milletvekillerinin de konuyu TBMM’de gündeme getirmemesine tepki gösteren Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Dolap, "Milletin haklarını savunmak için o makamlara giden milletvekillerinin bu suskunluklarına bir anlam veremiyorum. Bizim haklarımızı savunamıyorlarsa istifa etsinler" diye konuştu.

Şanlıurfa çiftçisini 2004 yılında önce Nisan ayında yaşanan don afetinin sonra da hükümetin yanlış politikalarının vurduğunu kaydeden Dolap, şunları söyledi:

"Don olayında fıstık zarar gördü, hububatta hükümetin yanlış fiyat uygulamasına kurban gittik. Pamukta yine fiyat uygulamasıyla zarar uğradık. Buna bir de geçtiğimiz günlerde yaşanan yağmur ve sel eklenince, zararımız hayli büyüdü. 2004 yılında bölgemiz çiftçisini önce afet, sonra hükümet vurdu."

ş.urfa
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2004 Cumartesi 11:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?