5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiler kuraklıktan dertli

Suriye sınırındaki arazilerde, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle verimde yüzde 70'e varan kayıp yaşandı.

Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, susuzluk nedeniyle çatlayan arazilerde ekinlerin başak tutmadığını ve başakların içinin boş kaldığını söyledi. Bölgede yaşanan susuzluk ekinlerde verim düşüklüğüne neden olurken, ısınan hava ve susuzluk nedeniyle toprakta çatlamalar görüldü.

Tarlalarda oluşan çatlaklara bir insan ayağının rahatlıkla girebileceğini söyleyen Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, şöyle konuştu: "Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bölge çiftçisi yüzde 90'a varan ekonomik zararlara uğramıştı. Umudunu
bu yıl ekinlere bağlayan çiftçinin hevesi bu yılda kursaklarında kaldı. Özellikle Suriye sınır bölgesinde bulunan Suruç ilçesinde çiftçilik yapan vatandaşlar, tüm varlığını bu yıl ekinlere bağladı. Ama bölgede sulama suyu olmadığı ve yağışlar yeterli olmadığı için ekinler kurudu.

Çiftçinin yaşanan kuraklık nedeniyle artık ekim yapacak gücü kalmadı. Bu yıldan sonra artık bölgede birçok çiftçi tarlalarını ekmeyeceğini belirtiyor. Susuzluk nedeniyle sulama yapamadıkları araziler çatladı, ekinler başak tutmadı ya da başakların içi boş kaldı. Yılda 5- 6 sefer sulanması gereken tarlaları bir defa bile sulanamıyor."

Suruç'un 1985 yılından beri susuzluk çeken ilçelerimizden biri olduğunu anlatan Mehmet Tekçe, şunları söyledi: "Suruç Ovası GAP Barajı'na sadece 30 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen baraj suyundan yararlanamıyor. GAP'ın faaliyete geçmediği alanlarda, yaşanan su sıkıntısı sebebiyle tarım yapılamaz duruma gelmiş."
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 17:13:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?