5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiler pamuk festivali istiyor

Akçakale ve Harran ilçelerindeki çiftçiler, ovada yetiştirilen sanayi ürünü olarak ekonomiye yüksek katkısı olan pamuk ürününün festivalinin yapılmasını istiyor.

GAP, 1994 yılında aktif hale gelmesi ve ovada sulu tarıma geçilmesi ile birlikte pamuk bölgeye yüksek derecede ekonomik katkı sağladı. Çiftçiler, kendilerine yapılan katkıların bölgede istihdama yönelik projelerle desteklenmediği ve bunun sonucunda pamuğun bölgede değerlendirilemediğini ifade ettiler. Çiftçiler, Akçakale ve Harran'da pamuğun sanayi ürününe dönüştürülmesi ve bölgede istihdam oluşturacak projelere ev sahipliği yapabilmesi için pamuk festivalinin mutlaka yapılması gerektiği üzerinde durdu. Pamuk festivalinin yapılması halinde bölgenin ülkeye ve kamuoyuna daha iyi tanıtımına katkı sağlanacağını kaydeden çiftçiler, yetkililerin desteğini istedi.

İlçe halkı, pamuk festivalinin yapılması ile birlikte Akçakale'ye gerek ekonomik, gerekse sosyo kültürel açıdan pek çok katkı sağlayacağını ifade ettiler. Festival düzenlenmesi halinde birçok etkinliğin ve akademik çalışmaların yapılabileceği, ilmi çalışmalar için zemin hazırlanacağı ve bazı noktalarda bölgenin sorunlarına çözüm getirebileceği ifade edildi.

Akçakale'de pamuk festivalinin yapılması gerektiğini ve bunun için girişimlerin başlatılması gerektiğini ifade eden Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamet Topdemir, "Pamuk festivalinin yapılması için bütün kurumlar sorumluluk alarak, bu işi başarmak için gayret sarf etmesi gereklidir. Pamuk festivali mutlaka yapılamalıdır. Kurumların sorumluluk kaldırması halinde bizler de Ziraat Odası olarak üzerimize düşeni yaparız" dedi.

Çiftçiler ise, "Yıllardır bizler pamuk işçiliğinin kahrını çekmekteyiz. Pamuğu bizler yetiştiriyor ve ağır bedelini ödüyoruz. Ancak pamuk kendi bölgemizden gidip başka yerlerde sanayi ürünü oluyor. Sanayi ürünü olması ile birlikte bu işin kaymağını başka bölgeler yiyor. Bizlerde ancak pamuğun ırgatlığı ile yetiniyoruz. Bu hiç adil bir paylaşım değildir. Bizler bölge çiftçisi olarak pamuğun ovada sanayiye dönüşüp buradaki insanlara istihdam oluşturmasını istiyoruz. Devlet büyüklerimize ve siyasilerimize sesleniyoruz bu sesimizi duyun" ifadelerini kullandılar.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 12:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?