5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiler umduğunu bulamadı

Akçakale çiftçisi bu yıl ekinlerden umduğunu bulamadı. Kış mevsiminde yağışların çok düşük seviyelerde seyretmesi, özelikle suyu olmayan ve susuz arazilerdeki ekinleri olumsuz etkiledi.

Akçakale ovasında arpa ekilen birçok ekili arazi koyunlara terk edilirken, biçimi yapılan arpa ekili alanların ise biçerdöver masrafını kapatmadığı bildirildi. Akçakale ilçesine bağlı Pekmezli Beldesi çiftçilerinden Hasan Gümüş, bu yıl ekinlerden umduklarını bulamadıklarını belirterek, "Bu yıl yeteri derecede yağış olmayınca arpada yeteri derecede verim alamadık. Bu yıl üründe kaybımız çok yüksek. Kaybımız yüzde yetmiş. Devlet bu yıl ekini gelmeyen vatandaşlara destekte bulunmalıdır. GAP suyu halen bize ulaşmadı. Suyun bize de ulaşması gerekir. Maddi durumu iyi olanlar su kuyuları açtı. Onların ekinleri iyi, bizimkisi ise çok cansız ve yeterince yetişmedi. Civarımızda birçok köylü ekili alanlarını otlatmak için hayvanlara bıraktı" dedi.

Bu arada İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise, kuraklıktan etkilenen köylülerin mağduriyetlerini gidermeleri için dilekçe ile kaymakamlıklara müracaat etmeleri gerektiğini söylediler. Yetkililer, "Bilindiği gibi bu yıl yağmur yağmadığından dolay yaptığımız tespitlere göre 140 bin dönüm ekili alan kuraklıktan etkilenmiştir. Bu yıl çiftçimiz ekin kaldıramadı. Bizlerde ilçede kaymakamlık tarafından kurulan bir komisyonla çiftçimizin mağduriyetini gidereceğiz. Şu anda yüzlerce çiftçimiz zaten müracaat etmiş durumdadır. Müracaat eden kişilerin tarlalarında yapılan incelemeler sonucunda hasar tespiti kesinleşecektir" dediler.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:17:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?