5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiler yeniden karabasana döndü

Şanlıurfalı bazı çiftçiler, teknolojideki bütün gelişmelere rağmen motorin fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak tarlalarını karasabanla sürüyorlar.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde gelir düzeyi düşük çiftçiler, günümüzde artık kullanılmayan karasabanla tarım yapmaya devam ediyor ve modern tarım aletlerinin hızla yaygınlaşmasına rağmen atın çektiği karasabanlarla tarla sürüyorlar.

Traktör yardımıyla kısa sürede bitirilmesi gereken sürüm işini atlarla saatler süren çalışmayla tamamlayabildiklerini söyleyen Kadir Ada isimli çiftçi, şunları söyledi:

"Mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Bir dekar tarlanın sürülme maliyeti yüksektir. Bunun biçimi ve hasadını hesapladığımızda tarladan gelecek ürün maliyetini karşılamıyor. Ben de kendi imkanlarımla bin bir emekle beslediğim at ile bu işi daha ucuza mal ediyorum. Zahmetli oluyor, ama buna bu şartlarda mecburuz. Mazotun litresi 3 YTL oldu. Çok yüksek bir rakam. Traktörle ekim yapmak zarardır. Mecburen çocukların rızkını bu yöntemlerle çıkarmaya çalışıyoruz. Bu durum karşısında teknolojiyle çiftçilik yapmak hayal oldu. Artık köylüler traktörlerini satıp öküz ve at almaya başladılar."

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 10:23:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?