5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçilerin susuzluk isyanı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Sevimli, Ceylanlı, Zorlu ve Tilkili çiftçileri, 6 yıldır yer altı sulama sistemleri çekilmiş olduğu halde suyun kendilerine ulaşmadığından dert yandı.

Yaklaşık 6 yıldan beri kendilerine su bırakılmadığından dertli olan çiftçiler, bağlı bulundukları Sevimli, Elveren ve On Ortak sulama birliklerinin kendilerini mağdur ettiğini ve bu sorunla ilgili tüm girişimlere rağmen kulak tıkandığından şikayetçi olduklarını ifade etti.  Sütlüce'de bulunan ve 30 bin dekarı sulayacak kapasitedeki pompanın çalıştırılmadığı ve kırık kanaların tamir edilmediğinden kendilerine su bırakılmadığından dertli olan çiftçiler, sorunların bir ana evvel giderilip kendilerine su bırakılmasını talep etti. Sevimli köyü çiftçilerinden Esat Güneş, Sevimli, Elveren ve On Ortak sulama birliklerinin uygulamalarından dolayı su verilmediğini belirterek, "Sütlüce köyündeki pompanın yeterince çalıştırılmadığı için bizlere su gelmemektedir. Sütlüce'deki bu pompa 30 bin dekar sulayacak şekilde proje edilmiştir. Ancak bu pompa bin 500 yüz dönüm su veriliyor ve sonrası için çalıştırılmıyor. İşin en garibi suyun kendi sınırları dışına çıkmaması için kanaletler kırılmış ve yer yer suyun engellenmesi için perdeler konmuştur. Kanaletler tahrip edilmiş ancak sulama birliği yetkilileri bu olumsuzlukları görmezden gelmektedir. Bu kanaletler 6 yıl önce bitti ve yer altı sulama sistemlerine bağlandı. Şu anda tarlalarımızın içinde vanalarımız hazır ancak su yok.

Sayın Valimize ve sulama birliği yetkililerine sesleniyoruz. Her yıl ekin ekip ürün kaldırmıyoruz. Bu gidişle artık tarlalarımızı ekemeyecek hale geldik. Geçen yıl Sevimli, Elveren sulama birliği yetkilileri bizlere, 'tarlalarınızı ekin sizlere su vereceğiz' dediler. Ancak yinede su verilmedi. Susuzluktan ekinlerimiz bodur kaldı. Bu yılda ekinlerimizi kaldıramadık. Bir kaç gün sonra ekinleri koyun sahiplerine cüzi bir fiyatla satacağız" dedi.

Sevimli çiftçilerinden Ahmet Bize, "Yetkililerden bu soruna acil bir çözüm getirmelerini bekliyorum. Sevimli Sulama Birliği bizleri mağdur etmektedir. Bizlere 'su verin' dememize rağmen su alamıyoruz. Peki, sorunumuzu kime şikayet edelim. Ekinlerimiz susuzluktan elimizden gidiyor ve kimse bir şey yapmıyor. Bu sulama birliğini kimse hesaba çekip kontrol etmiyor mu? Gelip baksınlar kanaletler kırılmış ve koca koca taşlar kanaletin içine bırakılarak suyun gelişi engellenmektedir. Bu memlekette devlet ve hukuk yok mu? Bizim gibi mağdurların hakkını kimse savunmayacak mı? Her yıl ekinlerimiz kuruyor ve kimsenin bir şey yaptığı yok. Sayın valimizi ve yetkililerden yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu arada Sevimli ve Elveren Sulama Birliği Başkanı Mehmet Başak, konunun iddia edildiği gibi olmadığını belirterek, "Öncelikle şunu belirtelim ki, bahsedilen taşıyıcı kanalları bizler 03 Ekim 2008 tarihinde DSİ yetkililerinden teslim aldık. Kanaletleri kıranlar hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Diğer bir konu mevcut pampalar arızalı olduğundan çalıştırılamamaktadır. Çalışması için yedek parçalarının getirilip monte edilmesi gerekir. İkinci bir husus şikayetçi olan çiftçiler, gerçekte On Ortak Sulama Birliği'ne ait bölgede ikamet eden çiftçilerdir. Çünkü onların sorunu On Ortak Sulama Birliğidir. Sevimli Sulama Birliği'ni ilgilendiren bir mevzu değildir. Ancak bunlarla birlikte mevcut olan yerlerin sırt olması hasebiyle önümüzdeki günlerde bu yerlere 90 kuyunun kazılacağı gündeme gelmiştir. Bu kuyuların kazılması ile birlikte bahsedilen yerlerde su sorunu kalmayacaktır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 14:53:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?