5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Çiftçinin hevesi kursağında kaldı'

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Ulusal Tarım Stratejisi programı çerçevesinde hibe programları başladı.


Çiftçilerin, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, basınçlı sulama sistemleri ile makine alet ve ekipmana verilen hibeden faydalanmak için Tarım İl Müdürlüklerine müracaat etmeye başladığı bildirildi. 4 ayda hedeflenen bütçe Mayıs sonunda başlayıp, 2 Haziran'da tamamlanacak ve 185 proje müracaatı yapıldı. 2 milyon YTL'lik bir bütçenin ayrıldığı Şanlıurfa'da, 6 milyon YTL'lik müracaat yapıldı.

Konu hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası (TMMOB) üyesi Ziraat Mühendisi Zeki Gündüz, ekonomik gücü olmayan GAP çiftçisinin modern tarıma devlet desteğiyle geçmeye çalıştığını ve yetersiz bütçe nedeniyle çiftçilerin sevinçlerinin kursaklarında kaldığını söyledi.


Damlama ve yağmurlama sistemlerin, diğer sulamalara göre, yüzde 60 su tasarruf sağlandığı ve üründe yüzde 30 artışını sağladığını belirten Gündüz, çiftçilerin bu yılki hibelerden faydalanmak için aylar öncesinden Tarım İl Müdürlükleri'ne müracaat etmek hazırlık yaptıklarını söyledi. Gündüz, "İlk etapta Şanlıurfa'da 185 dosya başvurusu yapıldı. Bu yıl Şanlıurfa'ya 2 milyon YTL bir bütçe ayrıldı. Müracaatlar o kadar yoğun ki, tüm müracaatların değerlendirilebilmesi için yaklaşık olarak 5-6 milyon YTL'lik bir bütçe gerekiyor. Ancak yetkililer, diğer illerde olduğu gibi Şanlıurfa'ya da yetersiz bir bütçe ayırdı" dedi.


"ÇİFTÇİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA KALDI"
Bir çok çiftçinin umudunun bir başka bahara kaldığını kaydeden Gündüz, "Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Plan ve Programları ile Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla kırsal kalkınma programları uygulamaya koydu. Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında, ekonomik faaliyete yönelik yatırımlar ile mevcut tarımsal sulama altyapı tesislerinin rehabilitasyonuna yönelik başvuruda bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, projelerini müdürlüklere sundular. Ancak müracaatı değerlendirmeye alınan çok az çiftçi devletin verdiği hibeden faydalanacaklar" diye konuştu.


Gündüz, yapılacak değerlendirmeler sonucunda seçilecek yatırım projelerine ait hibeye esas proje tutarlarının, bireysel basınçlı sulama sistemleri-makine projeleri ve ekonomik yatırımlara yönelik olanlarında yüzde 50'si, köy bazlı basınçlı sulama sistemine yönelik olanlarında ise yüzde 75'i hibe desteği olarak program kaynaklarından karşılanacağını kaydetti.

..
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 17:25:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?