5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çiftçiye 3 bin ton mercimek satılacak

Ceylanpınar ilçesinde ziraatçiler ile bir araya gelen Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Halis Bilen, yaşanan kuraklık nedeniyle 3 bin ton tohumluk kırmızı mercimeği maliyet fiyatına çiftçilere satışa sunduklarını söyledi. Buna göre tohumluk kırmızı mercimeğin kilosu, maliyet fiyatı olan 3.10 YTL'den satılacak.

Suriye sınırında bulunan Ceylanpınar'da 65 yıl önce kurulan modern şartlarda bitkisel üretim, bahçecilik, alet ve makine tesisleri, hayvancılık faaliyetleri, gen kaynaklarının korunması konusunda çalışmalar yürütülüyor. Arazi varlığı bakımından Türkiye'deki tarım işletmeleri arasında ilk sırada bulunan Ceylanpınar'da tohumluk kırmızı mercimeğin tanıtımı yapıldı. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bölgedeki çiftçilerin büyük zarar gördüğünü belirten TİGEM Genel Müdürü Halis Bilen, maliyet fiyatına sertifikalı kırmızı mercimek tohumu satmaya başladıklarını belirterek, "Bu yıl bölgede bir kuraklık yaşandı. Maalesef bu kuraklık nedeniyle de özellikle mercimek eken Güneydoğulu çiftçimiz bu anlamda bir sıkıntı yaşadı. Bizim görevimiz tohumluk kısmıyla ilgilenme ve biz de Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız talimatı ile yaklaşık 2 buçuk ay çalışmalarımızı yaptık. Bu anlamda bugün itibari ile 3 bin ton civarında tohum olarak kullanabileceğimiz kırmızı mercimeğimiz var elimizde ve bunu bölge çiftçilerimize duyurmak istiyoruz. Maliyet fiyatı karşılığında tohumluk olarak kullanılabilecek mercimeği vermeye hazırız. Kırmızı mercimek üretimi yapmak isteyen çiftçilerimiz TİGEM bayilerine müracaatta bulunabilirler veya Ceylanpınar bayiimizden ürünü direkt alabilirler. Tohumluk mercimeğin tüm testleri deneyleri yapıldı. Özellikle çimlenme deneyleri yapıldı, hiçbir sıkıntı yok, çok rahatlıkla tohum olarak kullanabilirler. Talebin fazla olması durumunda hazırlığımız var, bu rakamı biraz daha arttırabiliriz. Ülkemizde her yıl 520 bin ton civarında kırmızı mercimek üretimimiz söz konusu, bunun yüzde 95'i Güneydoğu Anadolu Bölgemizde üretiliyor. Bu yıl Ceylanpınar işletmemizde 86 bin dekar alanda tohumluk üretim amaçlı kırmızı mercimek ekilmesine rağmen, yaşanan kuraklık nedeniyle 82 bin dekarlık bölümde hasat yapılamamıştır. Tabi bu yıl ciddi bir kuraklık olduğu için bu sıkıntı oldu. İhtiyacımız yaklaşık 450 bin ton civarındadır. Sertifikalı tohumluklar ile ciddi bir kuraklık ve sıkıntı olmadığı müddetçe kendi kendimize yeter durumdayız" dedi.

Tohumluk olarak kullanılacak olan kırmızı mercimeğin maliyet fiyatı olarak kilosunun 3.10 Krş'dan satışa sunulduğunu belirten TİGEM Genel Müdürü Halis Bilen, 2011 yılına kadar bin 436 kuyu açarak 500 bin dekarlık bir araziyi sulamayı planladıklarını söyledi

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 17:28:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?