7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Çiğköfte yapmanın püf noktaları

Şanlıurfalı çiğköfte ustaları, çiğköfte yoğurmanın püf noktalarını açıkladı. Usta eller, iyi bir çiğköfte yapmanın kullanılacak malzemeyle ilgili olduğunu vurguladı. 

Şanlıurfalı çiğköfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6 yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi. Çiğköfte uzmanları, lezzetli bir çiğköftenin nasıl yoğrulacağını, "Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot, tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışınca çiğköftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaşça bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye önceden hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır" bu şekilde anlattı. 

Çiğ köfte yapımındaki püf noktaları da açıklayan usta eller, "Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan önce ezilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğköftede mutlaka Şanlıurfa isodu kullanılmalıdır. Çiğköfteye konulacak kırmızı etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kırmızı et dövülerek veya macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğköfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir" tavsiyelerinde bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 12:51:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?