5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çok eşliliğin sebebi akraba evliliği

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran ilçelerinin kırsal alanında yaşayanlar akraba evliliği yaparak çok eşliliğe davetiye çıkarıyor.

Şehir merkezi ve köy yerleşim birimlerinde yaklaşık 300 kişiyle yüz yüze yapılan araştırmaya göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde akraba evliliğinin gözde olduğu, yapılan bu evlilikte aradığını bulamayan kocaların çoğunluğunun ise birden fazla kadınla evlilik yaptığı ortaya çıktı.

Yetkililerce GAP kırsalında yapılan araştırmada, hanelerin yüzde 54'ü çekirdek, yüzde 25'si geniş, yüzde 16'sı bağımlı, yüzde 5'inin ise parçalanmış aile tipleri olduğu, bu ailelerde ortalama evlenme yaşının ise şehir merkezinde 18.5, köy yerleşim birimlerinde ise 18 olduğu tespit edildi.

Kırsal alanda yaşayan kadınların yüzde 39'unun, şehir merkezinde yüzde 12'sinin 15 yaşın altında, kendi rızası olmadan evlendirildiği açıklandı. Halen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "başlık" geleneğinin yaygın olduğu, ancak ekonomik kriz yüzünden çok yüksek olan başlık parasında da indirim yapıldığı belirlendi.

Araştırmada, kırsal alandaki kadınların yüzde 54'ünün kocasıyla akrabalık bağı bulunduğu, bu evliliklerin en çok mal ve mülkün aile içinde kalması ve arazi bütünlüğünü korumak için yapıldığı, "berdel" türü evlilik oranının ise yüzde 46 olduğu belirtildi.
İki veya üç kadınla aynı çatı altında yaşayan kocaların oranı, kırsal alanda yüzde 9, şehir merkezinde ise yüzde 4 olarak belirlendi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 11:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?