5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çok eşliliğin tarihi yazıldı

Şanlıurfalı Sosyolog Mahmut Kaya tarafından kaleme alınan “Dünden Bugüne Çok Eşlilik” adlı kitapta, çok eşli evliliğin tarihsel ve toplumsal temelleri inceleniyor.

Dünya toplumları örneğinde evliliğin uygulanış tarzlarını irdeleyen yazar, eski Türk topluluklarından Osmanlıya, Cumhuriyet döneminden günümüze erkeklerin birden fazla kadınla evliliklerinin sebeplerini tartışıyor.

Çok eşli evliliğin dinamikleri arasında kabul edilen dini dayanakların din otoriteleri açısından yorumlarının yer aldığı kitapta; evrensel, yerel din ve inançların çok eşli evlilikle ilgili uygulamalarına yer veriliyor.

Kitabın diğer bir özelliği çok eşli evliliğin en yoğun yapıldığı Şanlıurfa ilini mercek altına alıyor. Bölgedeki çok eşli evliliğin nedenlerini bulmak amacı ile Şanlıurfa merkez, ilçe ve kırsalında 200 çok eşli paydaşı ile görüşme yapan Kaya, buradan elde edilen verileri kuramsal bilgilerle analiz ederek çok eşliliğin neden en çok Şanlıurfa'da yapıldığı sorusuna cevap arıyor.

Çok eşliliğin aile hayatı üzerindeki etkileri kitap içerisinde gerçek yaşam öyküleri ile gözler önüne seriliyor. Çok eşli çiftlerle yapılan görüşmelerden yola çıkılarak hazırlanan altı öykü, okuyucuya Şanlıurfa bölgesindeki çok eşli evlilik ve bu evliliğin karı-koca, çocuklar ve toplum üzerinde ne tür yansımalar bıraktığı hakkında bir pencere açıyor. Sosyolojik bir bakış açısı ile hazırlanan kitap çok eşliliğin ülkemizdeki görünümü hakkında okuyucuya doyurucu akademik ve güncel bilgiler verip, çok eşlilik hakkında bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarıyor.

Yazar Mahmut Kaya kitabı yazma amacını şöyle açıkladı: "Şanlıurfa'da yaşayan biri olarak bölgemizdeki çok eşlilik konusu hep dikkatimi çekmişti. Yakın çevremde çok eşli kişiler vardı. Hatta Benim eşimin babası da ilk eşinden çocuğu olmadığı için ikinci evlilik yapmıştı. Bu nedenle yüksek lisans yaparken tezimi bu alanda seçtim ve konuyu araştırdım. Çok eşli evlilik istatistiklerinde Şanlıurfa'nın ilk sırada olduğunu gördüm. Bu alanda yeterli derecede kaynak olmadığını fark ettikten sonra çalışmayı geliştirerek bir kitap haline getirdim. Şanlıurfa merkez, bazı ilçe ve köylerde 200 çok eşli paydaşla birebir görüşme yaparak bu evliliğin nedenlerini araştırdım. Ayrıca bilimsel kaynaklardan olayın tarihi ve kuramsal temellerine de yer verdiğim bu kitabın çok eşli evlilik hakkında kapsamlı bir eser olduğu düşünüyorum. Hukuken sorunlu, toplumsal anlamda çeşitli problemlere yol açan çok eşliliğin tekrar ele alınması ve çözüm yolları geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim."

Konusu itibari ile özgün olan bu çalışma, Şanlıurfa'daki seçkin kitapçılardan satışa sunuldu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 10:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?