5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çölyak hastalarına özel un

İnce bağırsak hastalığı olarak tanımlanan Çölyak hastalarının ekmek feryadına, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın önderliğinde yine Gıda Bankası yetişti.

Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içersinde yer aldığı yiyeceklerden ömür boyu tüketmemeleri doktor raporu ile belgelenmiş olan Çölyak ve Fenilketonuri hastalarının beslenmesinde hayati önem arz eden Glutensiz Nişastalı Karışım ununu İstanbul'dan ücreti karşısında temin eden ve Şanlıurfa'da ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak ulaştıran Belediye Başkanı Dr. Fakıbaba'ya çölyak hastaları ve yakınları teşekkür etti.

Gıda Bankası'nda düzenlenen törenle 3 gün içersinde kayıtları alınan 18 Çölyak hastasına, Glutensiz Nişastalı Karışım Unu'nu takdim eden Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Belediye olarak ihtiyaç sahibi, yardıma muhtaç tüm vatandaşlara imkanlar dahilinde yardım yaptıklarını kaydetti.

Gıda Bankası'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun bir süreden bu yana Çölyak hastalarının yaşadığı sıkıntıyı takip ettiğini dile getiren Başkan Fakıbaba, "Çölyak hastalarının beslenmesinde hayati önem arz eden Glutensiz Nişastalı Karışım ununun Şanlıurfa'da zor bulunduğu bilgisini almıştık. Zaten piyasa fiyatı oldukça pahalı olan bu un'un Türkiye genelinde kısıtlı üretildiğini öğrendik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen bu unları ücret ve fatura karşılığında temin ederek ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırdık. Bizden un vermek, artık bunu ekmeğe dönüştürmek annelerimize düşüyor. Ben tüm çölyak hastalarına Allah'tan acil şifalar diliyorum" dedi.

Gıda Bankası'nda Çölyak hastalarına ilişkin kayıt işlemlerinin devam ettiğini kaydeden Başkan Fakıbaba, rahatsızlığını rapor ile belgeleyen diğer hastalara da un dağıtımının devam edeceğini söyledi.

Dağıtımın ardından Gıda Bankası ve ilaç bankasında incelemelerde bulunan Başkan Fakıbaba, Gıda Bankası Sorumlusu Hakkı Murat'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Günümüzdeki yorumuyla ilk kez 1888'de tanımlanan Çölyak hastalığı (Glutene duyarlı ince barsak hastalığı), genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, immunolojik ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik olarak yatkın bireylerin gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaları almaları, yaşamın herhangi bir anında, önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle, çölyak bir çocukluk çağı hastalığı değildir. Glutenli gıdanın ilk verildiği günlerde başlayabileceği gibi 80 yaşında bile bilinmeyen nedenlerle aniden ortaya çıkabilir. Çölyaklı bireyler çok silik klinik tablolardan ölüme kadar değişen geniş bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır.

Tanı gecikmesi boy kısalığı, barsak kanseri, kemik erimesi diyabet gibi farklı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi yaşam boyu glutensiz beslenmektir. İlaç tedavisi yoktur. Kuralına uygun bir diyet normal sürede ve sağlıklı bir yaşam sağlamaktadır. Çölyaklı bireyler için tanı konma aşamasında tıp camiası, tanıdan sonra ise gıda sektörü çok önemli ve yaşamsal roller oynamaktadır. Çölyak hastalığı günümüzde, dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde sıklığı ile ilgili yeterli çalışma yoktur, ancak tıp çevrelerimizce 300-500'de bir olduğu tahmin edilmektedir.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 16:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?