5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Çoraklıkla mücadele çalışmaları

Aşırı sulamadan zarar gören Harran Ovası'nın kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürdürülürken, halen binlerce çiftçinin bilinçsiz sulama yaptığı görüldü.

Harran'da çoraklaşmayı önlemek için 500 bin dönüm arazide başlatılan çalışmalarda şu ana kadar 60 bin dönümün üzerinde araziyi kurtaran uzmanlar, 50 bin dönümde yapılacak işleri de ihaleyle gerçekleştirecek. Harran Ovası'nda yaklaşık 500 bin dönümlük alanda yaşanan çoraklaşmayı önlemek ve arazileri kurtarmak için yeraltı drenaj kanalları projesi hazırlayan Valilik, çalışmalarını önümüzdeki günlerde sürdürecek.

Bu arada Suruç'ta yıllar önce suların çekilmesiyle birlikte yaklaşık 1 milyon dönüm arazide çoraklaşma meydana geldiğini belirten yetkililer, özellikle çiftçileri duyarlı olmaya çağırdı.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ise bilinçsiz sulamadan dolayı binlerce dönüm arazinin elden gittiğini ve milli serveti yok ettiklerini söyledi.

Vali Yavaşcan, fazla suyun fazla ürün elde etmek olmadığını ifade ederek, "Kimse Harran'a su gelemez diye düşünüyordu. Oysa yıllar önce çatlayan topraklar bugün suyla hayat buldu. Ama suyu uzun yıllar sonra gören çiftçiler ürününe fazla su vererek topraklarda çoraklaşmaya yol açtı. Bir milli serveti yok ediyoruz. Çiftçilerin suyu biraz daha dikkatli kullanmasını istiyoruz. Su geleceğimizin teminatıdır" dedi.

Öte yandan, yapılan uyarılara rağmen halen binlerce çiftçinin yağmurlama ve damlama sistemi ile değil sallama sistemiyle sulama yaptığı görüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 12:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?